Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Când începe școala - Va fi sau nu prelungită vacanța de Paște

© Sputnik / Mihai CarausBoris Gâlcă
Boris Gâlcă - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2021
Abonare
Începând cu data de 1 mai, elevii din Moldova au intrat în vacanță. Aceasta va dura 10 zile, iar decizia de a nu prelungi durata acestui termen a fost sabilită și în funcție de situația epidemică din țară.
Vacanța de Paște 2021: Va fi sau nu prelungită?

Elevii din toată țara se află în vacanță până în data de 10 mai inclusiv. Autoritățile luau anterior în calcul și prelungirea vacanței de primăvară, în contextul situației epidemiologice din țară.

Șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a precizat mai devreme pentru Sputnik Moldova că la stabilirea perioadei de vacanță autoritățile trebuie să țină cont și de alte circumstanțe.

"Procesul de educație a fost grav afectat în acest an pandemic, iar în fața elevilor stau examene și acest lucru înseamnă o responsabilitate enormă pentru sistemul educațional. Nu știu dacă e cazul să mai impunem alte vacanțe, am avut multe până acum și dacă ne gândim că și de Paște vom avea vacanță, nu mai rămâne timp pentru finalizarea programului școlar și nu mai rămâne timp pentru pregătirea de examene", a declarat Boris Gîlcă.

Amintim că recent Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ va fi decisă de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică din unitățile administrativ-teritoriale locale, în funcție de gradul de alertă atribuit localității, în baza indicatorului incidenței la 100 mii populație.

Totuși, pentru învățământul primar și pentru elevii claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a din învățământ seral), precum și pentru elevii din învățământul profesional tehnic antrenați în stagiile de practică și în grupele absolvente, pentru studenții din anii absolvenți din învățământul superior la orele practice, se poate institui instruirea combinată, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0