Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum influențează coronavirusul asupra creierului – ce au descoperit savanții

© Pixabay / geraltHuman brain
Human brain - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2021
Abonare
Rezultatele obținute explică cauza apariției așa-numitei „pâcle cerebrale” și a altor complicații neurologice la pacienții cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Oamenii de știință din Marea Britanie și Elveția au efectuat o serie de experimente pe șoareci. Biologii au studiat modul în care coronavirusul pătrunde în creier și au identificat ce tipurile de deteriorări poate provoacă acolo. Rezultatele obținute explică din ce cauză apar complicațiile neurologice la pacienții cu COVID-19 și un astfel de simptom ca „pâcla cerebrală”, scrie RIA Novosti.

Inițial, noua infecție cu coronavirus a fost identificată ca sindrom respirator acut sever, dar observările ulterioare au demonstrat că virusul afectează și alte organe, inclusiv creierul.

В центре вакцинации против COVID-19 в Иерусалиме - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Societate
La câte mutații ale virusului ar trebui să ne așteptăm – expert

Mulți pacienți se plâng atunci când sunt bolnavi COVID-19, dar chiar și după însănătoșire, de tulburări de memorie, tulburări cognitive, tulburări de somn, anxietate, precum și un anumit fel de „ceață cerebrală” manifestată prin somnolență, apatie, reacție încetinită, lipsă de concentrare și stare de oboseală sporită. Însă mecanismul exact al modului în care coronavirusul afectează creierul era prost studiat până în prezent.

Savanții de la Universitățile din Zurich și Liverpool au folosit șoareci modificați genetic cu receptorul uman hACE2 în calitate de model pentru a studia efectele COVID-19 asupra creierului. Autorii studiului infectatau intranazal animalele, cu doze mici sau mari de SARS-CoV-2, și observau modul în care virusul acționează asupra creierului.
S-a dovedit că, la o săptămână după infectare, virusul a pătruns în creier prin bulbul olfactiv. Cercetătorii au făcut această concluzie deoarece au descoperit că virusul s-a răspândit în epiteliul olfactiv și în neuronii bulbului olfactiv, precum și în regiunile frontale ale creierului și regiunile care au legătură cu bulbul olfactiv - hipocampul, talamusul și hipotalamus. La doze mari, oamenii de știință au observat că virusul se răspândește mai mult în creier și în măduva spinării.

"La forme ușoare de COVID-19, poate apărea o infecție a creierului prin bulbul olfactiv și alte căi neurogene. Atunci acest lucru va duce la o infecție neuronală și o reacție inflamatorie  ușoară. Posibil că acest scenariu explică pierderea gustului și a mirosului, precum și durerile de cap puternice", scriu autorii articolului.

Анатолий Альтштейн - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Societate
De ce vaccinul ʺSputnik Vʺ s-a dovedit a fi eficient – răspunsul virusologului
Cercetătorii notează că în partea din față a creierului există mai multe zone ale cortexului responsabile pentru memorie, atenție și funcții executive care pot fi afectate în timpul infectării cu virus.

Biologii au descoperit că virusul se răspândește în mai multe tipuri de celule ale creierului - inițial infectează neuronii, dar nu duce la moartea lor, în schimb provoacă apoptoza în celulele microgliene și în celulele imune, deși la o examinare mai detaliată s-a dovedit că niciuna dintre aceste celule nu a fost infectat direct cu virus.

Autorii notează că o doză mare de infectare sporește severitatea urmărilor infecției cu coronavirus pentru creier, deși nu provoacă în mod direct moartea neuronală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0