Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi decizii ale CESP - despre vaccinare, activitatea teatrelor și târgurilor de weekend

Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2021
Abonare
CESP a municipiului Chișinău solicită Ministerului Sănătății să demareze cea de-a treia etapă de vaccinare în Capitală, să livreze doze suplimentare și să activeze sistemul de programare prealabilă.

CHIȘINĂU, 2 mai - Sputnik. Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a municipiului Chișinău a emis o nouă hotărâre prin care îi solicită Ministerului Sănătății să înceapă cea de-a treia etapă de vaccinare în Capitală, în contextul unei incidențe sporite.

Как молдавские врачи уже год ведут борьбу с коронавирусом и спасают людей - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2021
Societate
Video - Terapie prin muzică pentru gravide: Cum cântă un doctor cu o pacientă cu COVID

Totodată, a fost solicitat livrarea suplimentară a dozelor de vaccinuri pentru imunizarea la cerere, cu activarea sistemului de programare prealabilă. Mai mult CESP a municipiului Chișinău a decis să solicite organelor competente mobilizarea deplină pentru imunizarea anti-COVID a populației din teritoriul deservit, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor. 

În aceiași hotărâre din 1 mai, Comisia a dispus ca să fie reorganizată activitatea spitalelor municipale prin diminuarea numărului de paturi. 

„Se solicită Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) în comun cu directorii Instituțiilor medico-sanitare publice municipale (IMSP) și coordonare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, reorganizarea internă, prin diminuarea graduală a numărului de paturi COVID-19 în spitalele clinice municipale, cu efectuarea modificărilor în devizul de cheltuieli al instituțiilor medicale subordonate. În cazul evoluției epidemiologice negative, secțiile COVID-19 vor fi reactivate”, se menționează în decizia Comisiei. 

CESP a mai hotărât să fie extins tratamentul de reabilitare post-COVID, prin organizarea secțiilor specializate de recuperare în cadrul spitalelor clinice municipale.

Totodată, dacă vineri, 30 aprilie, CESP a interzis organizarea spectacolelor, atunci sâmbătă acestea au fost deja permise. Astfel, teatrele, sălile de concert și de cinema vor putea activa la o capacitate de 50 la sută și cu respectarea tuturor măsurilor impuse de către autorități.

Comisia a permis și organizarea târgurilor de weekend cu produse agricole autohtone, în perioada 01.05.2021-30.11.2021, în sectoarele municipiului Chișinău, conform adreselor de comercializare stabilite de preturile de sector.

„Unitățile de comerț vor fi amplasate la o distanță de minim 3 metri una de alta, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virusului COVID-19. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite”, se arată în hotărârea CESP a municipiului Chișinău. 

Amintim că pe 31 martie, deputații au votat o decizie prin care a fost instituită starea de urgență până la data de 30 mai 2021. Însă miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021.

Totodată, odată cu anularea stării de urgență au fost anulate și toate măsurile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, iar deciziile luate anterior de Comisia Națională pentru Sănătate Publică au expirat încă în data de 18 aprilie. Astfel, joi, 29 aprilie, membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică s-au întrunit din nou în ședință și au stabilit noile măsuri privind prevenirea noului coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0