Виноградник - Sputnik Moldova, 1920
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sâmbăta Mare: Semnificație și tradiții

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului şi pogorârea în iad.
Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor: Semnificație și tradiții

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", parohul bisericii din satul Cruglic și consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, Nicoale Ciobanu, a vorbit despre importanța ultimei zile din Săptămâna Patimilor pe care trebuie să o cunoască fiecare creștin.

Fața lui Iisus Hristos pe o frescă bisericească - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Societate
Săptămâna Patimilor lui Hristos - află semnificația fiecărei zile
"Ziua de sâmbătă ne amintește despre îngroparea Mântuitorului și pogorârea în iad. Iosif cel din Arimateea a coborât de pe cruce Sfântul trup al Domnului și l-a îngropat în mormânt nou, punând o piatră mare la intrarea lui. Cuvântul lui Dumnezeu a stat cu trupul în mormânt, iar cu sufletul lui curat și dumnezeiesc Se pogoară în iad", a spus el.

Conform tradițiilor, aceasta este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. În Sâmbăta Mare, gospodinele încheie curățenia prin casă și pregătesc mâncarea pentru masa de Paște. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Gospodarii au grijă de ordinea din curte. Seara, gospodinele pregătesc coșul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere.

De asemenea, părintele Nicolae Ciobanu a îndemnat credincioșii ca în această zi să se roage și să-și amintească de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0