Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vinerea Patimilor: Ce trebuie să facă astăzi credincioșii

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Abonare
Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor, este a cincea zi din Săptămâna Mare, înainte de Paşte, considerată cea mai neagră zi a creștinismului. În această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Vinerea Patimilor: Ce trebuie să facă astăzi credincioșii

În Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră, se pomenesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi al lui Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru omenire. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.

Biserica numește Patimile Domnului: sfinte — pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinților, sfințenia însăși; mântuitoare — pentru că ele sunt prețul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului; înfricoșătoare — pentru că nu poate fi ceva mai înfricoșător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa.

Fața lui Iisus Hristos pe o frescă bisericească - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Societate
Săptămâna Patimilor lui Hristos - află semnificația fiecărei zile

Vinerea Neagră este o zi de doliu pentru toți creștinii ortodocși, spune părintele Nicolae Ciobanu. El îi îndemnă pe credincioși ca în această zi să se întărească în credință și să sporească rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos.

"Vinerea Mare este una dintre cele mai tragice zile. Un creștin evlavios ține post negru și se roagă profund lui Dumnezeu, cugetând asupra momentelor cele mai tragice prin care a trecut Mântuitorul. Este o zi de rugăciuni puternice, de revizuire a faptelor noastre", a spus părintele.

În această zi, seara în biserici se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf — semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0