Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iarăși s-au schimbat regulile de traversare a frontierei: Ce trebuie să știi

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce ieri s-a anunțat că nu va mai trebui să prezentăm testul la COVID-19 atunci când traversăm frontiera, iată că s-a revenit la vechile practici printr-o nouă decizie a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

CHIȘINĂU, 30 apr - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a reunit joi seară în ședință și a stabilit noi reguli pentru cetățeni, inclusiv cu privire la traversarea hotarului. Asta pentru că deciziile adoptate anterior de Comisia pentru Situații Excepționale nu mai sunt valabile după anularea stării de urgență.

Astfel, rămân în vigoare toate măsurile de trecere a frontierei de stat. Astfel, totuși va trebui prezentat, la intrarea în țară, testul PCR negativ la Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. În caz contrar, cetățenii vor trebui să stea două săptămâni în autoizolare.

Testul va trebui prezentat la intrarea în Republica Moldova, iar la ieșire se va ține cont de regulile stabilite de țara în care intră sau o tranzitează.

Nu vor trebui să prezinte test sau să completeze fișe epidemiologice următoarele categorii de persoane: 

1)   copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani;

Кишинев в режиме ЧП  - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Societate
Noi restricții adoptate de Comisia Sănătate Publică: Iată ce s-a schimbat

2) conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.
3) persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative).
4) elevii/studenţii, care urmează să susţină examene, care merg la studii în unităţi/instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/organizarea/desfaşurarea studiilor/participarea la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepţia se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoţitorul desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal.

5) persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova; 

6) persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în ţară prezintă confirmarea delegării în străinătate emisă în numele persoanei juridice rezidente a Republicii Moldova, în baza invitației sau contractului încheiat cu agentul economic din străinătate, sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova;

7) lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi.

8) posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar.
9) sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori).

10) persoanele în tranzit. 

11) persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum şi reprezentanţii lor legali, fapt dovedit prin documente confirmative în acest sens;

12) persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat în una din limbile română, engleză, germană, italiană sau rusă.

13) persoanele, cărora nu li s-a permis intrarea în statul vecin (România sau Ucraina) prin punctele de trecere rutiere sau persoanele cărora nu li s-a autorizat ieșirea din Republica Moldova ori nu li s-a autorizat scoaterea mărfurilor şi a altor bunuri.

Persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0