Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Câte partide vor intra în Parlament și cine va forma o coaliție după anticipate

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Abonare
Analistul Roman Mihăeș a vorbit despre cele mai probabile scenarii după alegerile anticipate și despre posibilele configurații ale noii puteri.

CHIȘINĂU, 30 apr - Sputnik. În noul parlament, cel mai probabil, vor intra trei partide, iar viitoarea coaliție de guvernare va depinde de echilibrul de putere. Declarația a fost făcută de analistul politic Roman Mihăeș într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.

„Pot spune cu încredere că unele partide nu vor fi în parlament. Este puțin probabil ca deputații care au plecat din Partidul Democrat să intre în următorul parlament. Mă refer la Partidul Democrat, Pro Moldova și Pentru Moldova. Poate că grupul Pentru Moldova va fi pe listele Partidului Șor. 

Potrivit analistului, un nou jucător va apărea în parlament - Renato Usatîi, datorită sprijinului din nordul țării.

Protest în fața Curții Constituționale. 28 aprilie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
„Haos la limita absurdului total” - juriști despre situația în care s-a pomenit Moldova

Mihăeș consideră că Partidul Acțiune și Solidaritate pro-prezidențial (PAS) își va consolida semnificativ poziția în parlament.

"Ultimele două sondaje arată 30-33% pentru PAS și asta e fără diasporă. Prin urmare, partidul va avea 40-45 de mandate, își va dubla prezența în parlament. Dar sunt sigur că nu va avea majoritate în parlament", spune Mihăeș. 

Analistul a vorbit pentru Sputnik Moldova și despre tactica socialiștilor în viitoarea campanie electorală.

"Pot ajunge la un acord cu Voronin și pot încerca să marginalizeze partidul lui Usatîi. Scopul lor este de a-l priva pe Usatîi, care este principalul lor concurent, de voturi. Dacă socialiștii și comuniștii vor ajunge la un acord, vor putea spune alegătorilor că au creat o mare coaliție - nu este nevoie să se împrăștie voturile", a spus el Mihăeș. 

Potrivit expertului, dacă socialiștii vor reuși să-și restabiliească imaginea datorită coaliției cu PCRM și personalității lui Voronin, vor putea conta pe un rezultat apropiat de rezultatul PAS, și anume 35-40 de locuri în parlament.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Politică
Expert: Poate sau nu fi contestat decretul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului

„Dacă acordul eșuează și fiecare dintre jucătorii de pe flancul stâng va merge singur la alegeri, PSRM va pierde foarte mult. Dacă merg pe cont propriu, atunci vor trebui să se mulțumească cu 25 de mandate", spune expertul.

Potrivit analistului, și Partidul Șor are șanse să intre în parlament, mai ales dacă liderul său, Ilan Șor, va putea să se întoarcă în țară.

Vorbind despre viitoarele coaliții din noul parlament, Mihăeș nu a exclus o alianță între PAS și „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi.

"Usatîi va trebui să facă mari concesii în acest caz, pentru că lui Sandu îi va fi dificil să explice electoratului său o astfel de alianță. Dar această coaliție este cea mai probabilă", spune Mihăeș.

Potrivit expertului, nu ar trebui să se renunțe la ideea unei coaliții largi dintre PAS și PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0