Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Putem deja să ne vaccinăm cu „Sputnik V” dacă nu e clar când ajunge a doua doză?

© Sputnik / Mihai CarausVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Administrarea celei de-a doua doze a vaccinului "Sputnik V" nu este condiționată de o dată exactă, însă este important ca intervalul să nu fie foarte mare. Asta a explicat profesorul Anatoli Altștein, cercetător principal la Centrul „Gamalei” din Rusia.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Doctorul în științe medicale, profesorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei” din Rusia, Anatoli Altștein, a precizat care este intervalul recomandat de specialiști pentru administrarea celei de-a doua doze a vaccinului "Sputnik V".

Eremei Priseajniuc - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Vaccinarea împotriva COVID-19 în clinicile private: Ar fi sau nu posibil?
"Cifra fixă de 21 de zile este o recomandare, dar dacă va fi făcut vaccinul în ziua a 20-a sau a 23-a, nu are nicio importanță principială. Cifra de 21 de zile este recomandată mai mult pentru planificarea procesului. Vaccinul poate fi făcut și după 18 zile, dar și după 40 de zile, nimic grav nu se va întâmpla. Însă dacă pauza va fi foarte mare, atunci efectul nu va fi cel așteptat", a declarat Altștein.

Specialistul a fost întrebat dacă cetățenii moldoveni se pot vaccina deja cu "Sputnik V", în condițiile în care nu este clar când va ajunge în Moldova cea de-a doua componentă.

"Nu va fi nimic grav dacă va întârzia vaccinul până la trei săptămâni sau o lună. Dar dacă se va depăși acest termen, efectul poate să nu fie același", a precizat Anatolii Davidovici Aliștein.

În același timp, expertul a menționat că, în prezent, Federația Rusă a lansat un alt vaccin împotriva COVID-19 care va fi administrat într-o singură doză.

"Chiar și în cazul în care persoana și-a administrat doar prima doză de vaccin, oricum va fi protejată de virus. Deja avem un vaccin care se administrează într-o doză și se numește "Sputnik light". În cazul acestui vaccin, eficiența este de 70%, la fel nu este puțin", a spus Anatoli  Altștein.

Totodată, specialistul a precizat că o persoană poate să-și administreze și două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, iar eficiența va fi la fel de mare. 

Prima partidă din lotul de 182 de mii de doze de vaccin oferit sub formă de donație de Federația Rusă a ajuns la Chișinău în acest weekend. Dozele de vaccin "Sputnik V" au fost aduse cu o aeronavă specială a Ministerului Situaţilor Excepţionale al Federaţiei Ruse.

Se știe deja că 31 de mii de doze de vaccin "Sputnik V" vor ajunge în regiunea transnistreană, iar alte 40 de mii de doze vor fi distribuite în celelalte raioane ale țării. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că Moldova va primi cea de-a doua componentă a vaccinului rusesc "Sputnik V" la începutul lunii mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0