Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Previziuni sumbre înainte de alegeri - Ce probleme rămân nesoluționate la parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Comentatorul politic Igor Volnițchi consideră că actorii politici intră în alegerile parlamentare anticipate cu mai multe probleme sistemice nerezolvate. Despre ce este vorba, aflați în materialul ce urmează.
Previziuni sumbre înainte de alegeri - Ce probleme rămân nesoluționate la parlamentare

Igor Volnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că odată cu declanșarea campaniei electorale, actorii politici așa și nu au reușit să soluționeze câteva probleme sistemice legate de democratizarea alegerilor. Expertul se referă la problema coruperii deputaților, fenomenul traseismului politic care ar putea continua și în legislatura următoare. Totodată, acesta spune că anul 2021 va fi unul ratat, care va aprofunda și mai mult criza economică, iar un guvern funcțional nu se știe când vom avea. 

Protest în fața Curții Constituționale. 28 aprilie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
„Haos la limita absurdului total” - juriști despre situația în care s-a pomenit Moldova

Volnițchi consideră că înainte de a merge în anticipate deputații trebuiau să revadă legislația privind modul de finanțare a partidelor politice în alegeri, legislația anticorupție, cea cu privire la integritate pentru viitorii deputați, modificări la Codul Electoral legate de introducerea votului prin corespondență, dar și la legea privind partidele politice.

Expertul mai spune că de rând cu aceste restanțe, Parlamentul care a fost dizolvat, așa și nu a hotărât câteva probleme urgente care vor lăsa o amprentă asupra campaniei electorale.

„Așa și nu am înțeles cum se va proceda cu mandatul CEC care expiră în luna iunie, nu știm de unde va identifica guvernul bani pentru alegeri. O problemă nesoluționată este acea hotărâre politică a Parlamentului privind caracterul captiv al Curții Constituționale, iar asta va afecta imaginea Curții în condițiile în care ea va valida mandatele deputaților și va confirma rezultatele alegerilor. Această problemă trebuia soluționată acum, pentru a nu pune sub un mare semn de întrebare corectitudinea Curții Constituționale pe viitor”, a precizat Igor Volnițchi.

Președintele țării, Maia Sandu, a semnat miercuri seara decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Curtea Constituțională a stabilit că instituirea stării de urgență este neconstituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0