Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

PE a votat pașaportul de vaccinare - va fi obligatoriu pentru călătorii?

© AFP 2024 / JOEL SAGETPașaportul de vaccinare UE
Pașaportul de vaccinare UE - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Parlamentul European a votat pentru pașaportul de vaccinare, așa numitul „certificat UE Covid-19” - va fi obligatoriu pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene?

BRUXELLES, 29 apr – Sputnik, Daniela Porovăț. Parlamentul European și-a precizat astăzi poziția cu privire la propunerea de certificat de vaccinare, susținând libera circulație în Europa în timpul pandemiei prin adoptarea deciziei că certificatul Covid nu trebuie sa fie obligatoriu.

Însă Parlamentul European nu decide singur formula în care va fi adoptat acest certificat, ci trebuie să negocieze cu Comisia Europeană și cu Consiliul European formatul certificatului pentru a se ajunge la un acord înaintea începerii sezonului turistic de vară.

Eurodeputații au decis ca noul „certificat UE COVID-19”, noua denumire care ar trebui să înlocuiască „adeverința electronică verde”, cum era titulatura adoptată de Comisie, să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Chiar dacă votul a avut loc ieri, rezultatele au fost anunțate abia azi dimineață.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, a precizat Parlamentul European printr-un comunicat.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, a mai stabilit Parlamentul European.

Europarlamentarii au subliniat, de asemenea, că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Parlamentul dorește să se asigure că certificatul UE funcționează în paralel cu orice inițiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, același cadru juridic comun.

Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Societate
Putem deja să ne vaccinăm cu „Sputnik V” dacă nu e clar când ajunge a doua doză?

Conform Parlamentului European, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen). De asemenea, va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

În egală măsură, certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, iar datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.

Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

În cele din urmă, deputații subliniază că vaccinurile împotriva COVID-19 trebuie să fie produse la scară largă, la prețuri accesibile și alocate la nivel mondial. De asemenea, aceștia își exprimă îngrijorarea cu privire la problemele grave cauzate de nerespectarea termenelor de producție și de livrare.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, declarase anterior că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.

Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0