Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Starea de urgență - anulată, dar ce se întâmplă cu actele adoptate cât a fost în vigoare?

© Sputnik / Mihai CarausПресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a explicat ce se va întâmpla cu actele normative și legislative care au intrat în vigoare în perioada stării de urgență.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Actele normative și legislative care au intrat în vigoare în perioada stări de urgență nu vor fi anulate, chiar dacă Înalta Curte a declarat neconstituțională instituirea stării de urgență. Astfel, oamenii vor beneficia în continuare de facilitățile care au fost aprobate, inclusiv de medicamente compensate. Despre aceasta a anunțat expertul Teodor Cârnaț în studioul Radio Sputnik Moldova.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Previziuni sumbre înainte de alegeri - Ce probleme rămân nesoluționate la parlamentare

"Starea de urgență în sănătate publica nu va fi anulată! Atunci când a fost introdusă în Republica Moldova starea de urgență pe 31 martie de către Parlament, deja exista starea de urgență în sănătate publică anunțată de Comisia pentru Situații Excepționale. Noi vedem că Parlamentul nu a avut niciun temei juridic să introducă o stare de urgență suplimentară la nivel național, pentru că deja era una în domeniul sănătății publice. Ceea ce a făcut Comisia Națională pentru Sănătate Publică nu a fost prevăzut în Hotărârea Parlamentului. Acele acte compensatorii care au fost acordate de către stat în perioada respectivă ele trebuie să rămână în vigoare, fiindcă starea de urgență în domeniul sănătății nu a fost anulată", a declarat expertul.

Totodată, Teodor Cârnaț a explicat că în momentul în care un act legislativ se adoptă, pe el este indicată perioada de funcționare.

"Anume aceste măsuri compensatorii se aplică în perioada stării de urgență în domeniul sănătății publice. Dacă noi avem o astfel de perioadă, atunci rămân în vigoare astfel de acțiuni compensatorii atât pentru businessmani, populație, elevi, pensionari, etc. Fiindcă la noi pandemia este la ea acasă, inclusiv și acele cheltuielile legate de medicamente compensatorii pentru persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19", a menționat expertul în drept constituțional. 

Curtea Constituțională a stabilit că Hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Decizia a fost luată miercuri seara de către magistrați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0