CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. Socialiștii au venit cu o reacție la decizia de miercuri a Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului cu privire la impunerea stării de urgență în țară. Ei au calificat-o drept politică, menționând că, aparent, Înalta Cirte consideră că ”nu mai există probleme cu covidul”.
Socialiștii nu s-au temut niciodată de alegeri anticipate și sunt pregătiți pentru ele, ”însă pentru PSRM a fost prioritar să stabilizeze mai întâi situația epidemiologică și apoi să organizeze alegeri”, a declarat în cadrul unui briefing secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea.
El a menționat că logica impunerii stări de urgență a fost reducerea cazurilor de infectare cu COVID-19 și acordarea unui sprijin mai amplu populației din partea statului. Iar situația s-a îmbunătățit cu adevărat după introducerea stării de urgență.
Odată cu anularea stării de urgență, consideră socialiștii, sunt anulate și măsurile de sprijinire a populației, între care compensarea cheltuielilor pentru energia electrică, interdicția de deconectare de la serviciile comunale pentru întârzieri la plata facturilor, compensarea medicamentelor pentru bolnavii de COVID care se tratează acasă, acordarea indemnizațiilor de șomaj pentru cei care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei, aducerea pensiilor la domiciliu etc.
Totodată, Bătrâncea a opinat că ”Curtea Constituțională a devenit acum un instrument politic al unui partid politic care visează la mai multe mandate în următorul Parlament”.
Iar președintele Republicii Moldova, în loc să fie un arbitru între instituțiile statului, așa cum stipulează Constituția, își impune propria sa agendă.
Vlad Batrîncea a calificat poziția șefului statului drept cinică și iresponsabilă, ”deoarece nu există bani în buget pentru organizarea alegerilor anticipate”. În opinia lui, fondurile pentru alegeri ar putea fi identificate ”în detrimentul procurării vaccinurilor sau al susținerii cetățenilor”.
Astfel, PSRM consideră că, după anularea stării de urgență, ”Maia Sandu și echipa ei sunt direct responsabili de situația din Moldova”.
Precizăm că miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională, în urma acestei decizii președintele Republicii Moldova fiind în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.
Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat în scurt timp decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021, iar Guvernul trebuie să decidă câți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova