Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cu cine ar putea socialiștii să facă un bloc comun și să meargă la anticipate - Expert

© Photo : Miroslav RotariPartidul Socialiștilor din Republica Moldova
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Abonare
PSRM ar putea crea un bloc electoral comun cu un alt partid de stângă și să meargă în alegerile parlamentare anticipate, iar acest partid ar putea fi PCRM, susține analistul politic Roman Mihăieș.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Expertul Roman Mihăieș susține că socialiștii ar putea crea un bloc comun cu un alt partid și ar putea merge împreună în alegerile parlamentare anticipate. Acest partid de stânga cu care PSRM ar accepta să se unească ar fi chiar PCRM, susține analistul politic. Totuși, Mihăieș admite că din această coaliție ar putea face parte și alte partide de stânga. 

„Socialiștii ar fi putut să meargă de unii singuri și să aibă un scor confortabil. Eu această declarație o citesc ca fiind una dictată de scăderea lor în sondaje, de pierdere de voturi și mai este un element aici - că se discută de ceva timp pe stânga crearea unei coaliții în afara partidului socialiștilor, adică PCRM plus alții. Probabil că este vorba despre partidul lui Mark Tkaciuk și despre alte partide de stânga. Probabil că PSRM vrea să preîntâmpine o asemenea coaliție anti-socialistă pe stânga și propune crearea unui coaliții în care ei să domine și să joace primul rol”, a declarat analistul politic Roman Mihăieș. 

Mihăieș susține că după ce socialiștii au vorbit despre o asemenea coaliție cu PCRM, Voronin deja trebuia să iasă cu o reacție, dar el a preferat să ia o pauză, iar acest lucru este de mirare, spune analistul. Expertul este de părere că această propunere a socialiștilor de a face un bloc comun de stânga este una destul de tentantă, mai ales că partidul comuniștilor nu ar avea șanse să ajungă în Parlament de unul singur, a mai adăugat expertul.

Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
Expert: De ce deputații PSRM și "Șor" au vrut să schimbe componența CC

„Orice alt partid s-ar fi bucurat ca să primească o asemenea ofertă și să-și garanteze prezența în Parlament. (...) Comuniștii și socialiștii desigur că au avut între ei meciuri verbale, dar nu au trecut anumite linii roșii și dezbaterile dintre ei le putem considera ca fiind normale într-o societate democrată. Dar faptul că socialiștii vor să creeze în jurul lor și pe baza lor un bloc electoral este o noutate”, a subliniat analistul. 

Analistul politic a precizat că este nevoie de timp ca să fie clar ce alte partide ar accepta propunerea socialiștilor, dar cert este că Renato Usatîî nu ar merge la o eventuală coaliție cu PSRM și că el va merge în campania electorală pe cont propriu. Totodată, Mihăieș susține că socialiștii trebuie să fie pregătiți să ofere câteva locuri în Parlament pentru cei cu care se va uni în alegeri, iar deocamdată nu este clar câte locuri sunt gata să cedeze PSRM. Expertul nu exclude că Dodon ar putea accepta o coaliție și cu partidul „ȘOR”. 

„Din punctul meu de vedere ar fi o greșeală electorală, pentru că majoritatea membrilor partidului „ȘOR” sunt implicați în diverse acțiuni penale și sunt bănuiți, unii dintre ei, inclusiv Ilan Șor are un dosar, și din punct de vedere al imaginii, al PR-ului electoral va fi o greșeală, dar poate există alte considerente pe care noi nu le cunoaștem și care vor determina ca să vedem o alianță mare pe stânga între PSRM, partidul „ȘOR” și PCRM”, a adăugat Roman Mihăieș. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0