Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce deputații PSRM și "Șor" au vrut să schimbe componența CC

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Analistul politic Roman Mihăieș a explicat pentru Sputnik Moldova de ce deputații PSRM și "Șor" au vrut să schimbe componența magistraților Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Roman Mihăieș susține că deputații PSRM și "Șor" au adoptat cele două hotărâri privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte pentru a amâna organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
O nouă trădare la PSRM, Lupașcu repetă gestul lui Durleșteanu
"Prin aceste mișcări s-a încercat anularea alegerilor parlamentare anticipate, căci dacă Manole pleca, putea apărea altă majoritate la CC, cu altă opinie. Putem presupune că acest Parlament ar fi putut merge până în 2023. Ei au mers pe o încălcare deliberată a Constituției, mizând pe faptul că oponenții nu vor ataca deciziile la CC", a spus analistul politic Roman Mihăieș. 

Expertul este de părere că dacă deputații PAS și PPDA nu atacau hotărârea la Curtea Constituțională, atunci aceasta avea efecte juridice. 

"S-a mizat pe haos și pe faptul că partea opusă va face greșeli procedurale, inclusiv și nu va ataca deciziile Parlamentului la CC. Dacă nu erau să fie atacate la Curte, ele provocau efecte juridice fără îndoială. S-a încercat inducerea în eroare și să se impună ideea că aceste hotărâri ale Parlamentului nu trebuie atacate, dar juriștii nu s-au lăsat prinși în capcană, ci au atacat la Curte", a precizat analistul. 

Totodată, Roman Mihăieș crede că deputații PSRM și "Șor" și-au înțeles greșeala, iar din această cauză nu au comentat nici decizia lui Boris Lupașcu de a-și retrage mandatul de judecător la Curtea Constituțională.

"Nu știm exact motivele care au stat la baza deciziei sale de a se retrage, dar probabil este totuși faptul că el a văzut că s-a pronunțat împotrivă mai mulți experți din țară și ambasadori, care au precizat că s-a comis un abuz prin demiterea Domnicăi Manole și numirea lui Lupașcu în locul ei. Mai ales că și Procuratura a anunțat că va investiga cazul. A repetat pașii doamnei Durleșteanu, care la fel s-a retras în cel mai important moment", a declarat analistul politic. 

De precizat că magistrații Curții Constituționale au declarat astăzi neconstituționale hotărârile Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte. Cu câteva minute înainte de ședința Înaltei Curți, Lupașcu a solicitat anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de magistrat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0