Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi vom afla când va fi dizolvat Parlamentul - detalii

© Public Domain / Parlamentul Republicii Moldova Follow / 22.04.2021 Ședința plenară Заседание парламента 22 апреля 2021
 Заседание парламента 22 апреля 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Abonare
Magistrații Curții Constituționale urmează să examineze constituționalitatea instituirii stării de urgență până la 31 mai. Ședința CC începe la ora 13:00.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Astăzi vom afla când președintele Maia Sandu ar putea dizolva actualul Legislativ.

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
PSRM sau PAS - cine pierde în lupta dintre partide: Experți
Totul va fi mai clar după decizia Curții Constituționale de astăzi, 28 aprilie, după examinarea constituționalității a două hotărâri care se referă la starea de urgență. Este vorba de sesizările privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență și a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență.

În cazul în care Înalta Curte va decide că instituirea stării de urgență este neconstituțională, președintele Republicii Maia Sandu ar putea dizolva Parlamentul în următoarele zile, iar aproximativ prin luna iulie am putea avea alegeri anticipate. De această părere sunt mai mulți experți în domeniul juridic. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, comentatorul politic Roman Mihăieș a declarat că Maia Sandu fie va dizolva Parlamentul și prin același decret va numi ziua alegerilor anticipate. Sau, președintele poate dizolva Parlamentul, dar fără să numească ziua alegerilor și să negocieze o dată cu fracțiunile parlamentare. 

„Din ce am înțeles din declarația Maiei Sandu de la postul public de televiziune este că în una din zilele luni iulie am putea avea alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Mihăieș. 

Amintim, pe 15 aprilie Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil până în data de 30 mai, inclusiv. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0