Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Preot ortodox: Semnificația zilei de marți din Săptămâna Patimilor

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prin ce este deosebită ziua de Marți din Săptămâna Patimilor și ce semnificație are pentru credincioși? Părintele Nicolae Ciobanu a vorbit despre importanța acestei zile.
Preot ortodox: Semnificația zilei de marți din Săptămâna Patimilor

În a doua zi din Săptămâna Sfintelor Patimi, facem pomenirea celor zece fecioare despre care Mântuitorul Hristos a vorbit ucenicilor. Marțea cea Mare ne pregătește pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice — parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) și parabola talanților (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27). Când Domnul se suia la Ierusalim și se ducea la Patimă a spus ucenicilor Săi și aceste două parabole, pentru ca nu cumva cineva trăind în feciorie să nu se îngrijească și de celelalte virtuți și mai ales de milostenie, prin care se vădește strălucirea fecioriei.

Calendarul zilelor de post din anul 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Calendarul zilelor de post din anul 2021
Pe cinci dintre fecioare le numește înțelepte căci împreună cu fecioria au avut și minunatul și îmbelșugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numește nebune pentru că, deși și ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeași măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieți, au adormit toate fecioarele, adică au murit. Cu adevărat moartea se numește somn. Pe când dormeau ele, strigăt mare s-a făcut la miezul nopții; cele care au avut undelemn din belșug au intrat cu mirele la deschiderea ușilor, iar cele nebune, pentru că nu aveau undelemn din belșug îl căutau după ce s-au sculat din somn.

"Pilda celor zece fecioare ne îndeamnă să fim mereu pregătiți de întâlnirea cu Iisus și să mergem în Împărăția Sa, pentru că neștiută este ziua și ceasul sfârșitului vieții. Nu oricine spune "Doamne, Doamne" se va mântui, dar faptele ajută la mântuirea omului, chiar dacă suntem evlavioși și buni. Mulți spun că nu au făcut nimic rău, dar nu au făcut nici bine. Acest lucru deja este greșit", a spus părintele Nicolae Ciobanu.

Tradiţia spune că în Săptămâna Patimilor se ţine post negru, adică se mănâncă abia după asfinţitul soarelui. În acest an, Postul Paștelui a început pe 15 martie și va dura până pe 1 mai. În 2020, Paștele a fost sărbătorit pe data de 19 aprilie. În anul 2021, va fi sărbătorit pe 2 mai.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0