Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poluare pe Nistru - substanțe toxice ar putea ajunge în apa din robinet - Video

© Sputnik / Anatolii KiriakОчистка реки Бык
Очистка реки Бык - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
În nordul țării, în satul Naslavcea, pe malul fluviul Nistru au fost deversare deșeuri lichide vâscoase, care se petrifică imediat ce ajung la mal și care otrăvesc atât solul, cât și apa.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Locuitorii satului Naslavcea din raionul Ocnița au anunțat că pe apa Nistrului, lângă mal a fost deversată o masă vâscoasă, puturoasă, de culoare neagră care se petrifică imediat.

Cazul este relatat de ecologistul moldovean Ilia Trombițchi pe contul său de Facebook. Ilia Trombițchi spune că locuitorii satului afirmă că substanța deversară în Nistru ar semănă cu zaharului caramelizat.  

Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Ecologist: Apele râurilor din Moldova nu sunt bune nici pentru irigare
"Pentru că am văzut doar video și doar am comunicat cu oamenii de acolo, pot doar să presupun că vinovat de poluarea râului este unul dintre obiectivele complexului hidroelectric nistrean, a declarat ecologistul pentru Sputnik Moldova. Este vorba despre Centrala Hidroelectrică-1, Centrala Hidroelectrică-1 sau chiar stația de acumulare. Posibil că în râu au fost aruncați lubrifianți care sunt folosiți la unele instalații. Cât de periculoase sunt? Deocamdată este greu de spus, trebuie să cunoaștem ce substanță a fost deversată. Să menționăm că deocamdată nu există informații că ar fi pierit peștele din zonă".

Trombițchi a mai spus că el deocamdată nu a interpelat autoritățile moldovenești din domeniu, dar fiind că acestea răspundă la interpelare foarte târziu și în mod formal.

El însă precizează că astăzi în Moldova sunt foarte dese cazurile când este poluat mediu în acest mod.

"Cât privește centralele hidroelectrice, acestea sunt considerate obiective curate, care nu poluează și anterior eu nu am auzit de apariția unor probleme ecologice ce ar ține de activitatea lor. Dar dacă vorbim în general de populare, atunci trebuie să punem că asta se întâmplă în Moldova la orice pas. În cele mai dese cazuri, întreprinderii industriei de prelucrare nu sunt dotate corespunzător și ele poluează constant și din cauza lor au de suferit pârâiele și râurile mici din țară", a spus Trombițchi.

Comentând cazul de la Naslavcea, ecologistul nu exclude că anumite substanțe toxice ar putea ajunge în sistemul public de alimentară cu apă potabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0