Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ecologist: Apele râurilor din Moldova nu sunt bune nici pentru irigare

© Sputnik / Mihai CarausAnatolie Prohnițchi
Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
De Ziua Mondială a Resurselor Acvatice, marcată în data de 22 martie, ecologistul Anatolie Prohnițchi a vorbit despre calitatea apei din Republica Moldova și impactul acesteia asupra sănătății și vieții populației.
Ecologist, despre râurile din Moldova: Catastrofe ecologice

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ecologistul Anatolie Prohnițchi a subliniat că apele râurilor și lacurilor din Republica Moldova prezintă niște catastrofe ecologice. Țara dispune de puține râuri mari, însă dispune de o rețea densă de râuri mici și pâraie, al căror număr este de peste 3.100.

De asemenea, Nistrul - principala sursă de apă a Chișinăului și altor orașe, continuă să fie poluat cu ape reziduale de localitățile ce nu dispun de stații de purificare.

Incendiu de vegetație - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Societate
Informează-te: Ce amendă riști dacă dai foc la frunzele uscate
"Nistrul este coloana vertebrală a bazinului hidrografic al Republicii Moldova. Este sursa principală de alimentare cu apă a mai multor orașe din Republica Moldova, dar și din Ucraina. Și, totodată, apa râului Nistru este folosită și la irigare. De exemplu, Soroca nu are la ora actuală stații de purificare a apelor reziduale și acestea toate sunt deversate în Nistru. Pe partea Moldovei, de la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru. Astfel procedează și unele localități din Ucraina", a declarat ecologistul.

Totodată, Anatolie Prohnițchi a remarcat că țara noastră riscă să fie puternic afectată, dacă guvernul de la Chișinău nu va reuși să convingă autoritățile ucrainene să renunțe la ideea de a construi noi hidrocentrale în albia acestuia. Mai grav este că nu există la moment o politică de stat cu privire la protecția apelor și râurilor, acestea devin toxice, iar apa nu poate fi utilizată nici măcar pentru irigație.

Potrivit lui, în țara noastră, mai mult din jumătate din teritoriu ar putea fi drastic afectat, iar mii de oameni vor fi nevoiți să-și caute alt loc de trai pentru că nu vor avea apă.

"O să ne trezim că nu o să avem apă și vom avea mari probleme. Atunci va fi târziu să ne revoltăm, de aceea trebuie de acționat acum", a subliniat Prohnițchi.

În plus ecologistul este de părere că toate râurile fără excepție sunt poluate, iar fără un program național — reabilitarea lor este imposibilă. În acest context, țara noastră ar putea fi afectată de o adevărată catastrofă naturală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0