Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gîrbu: Declarația lui Șor este una absurdă și electorală

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Declarația lui Ilan Șor precum că ar putea acoperi banii lipsă din „furtul miliardului” este una absurdă, consideră expertul economic Viorel Gârbu.

Илан Шор 11.10.2016 - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
Declarație șocantă: Șor este gata să întoarcă miliardul furat din bănci
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Ilan Șor nu poate întoarce banii lipsă din „furtul miliardului” nici din buzunarul propriu, nici prin băncile pe care le reprezintă, așa cum a declarat cu puțin timp în urmă. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul economic Viorel Gârbu. Potrivit lui, declarația este una absurdă și electorală. 

„Ilan Șor va recupera acești bani în calitate de ce, de bănuit, de sponsor, de creditor? Băncile creditează, nu oferă granturi. Deci Ilan Șor propune ca Republica Moldova să ia credit de la băncile pe care le reprezintă”, a comentat expertul. 

Viorel Gârbu spune că Ilan Șor crează confuzie și speculație prin această declarație. 

„Suntem în prag de campanie electorală și fiecare actor politic vine cu declarații și idei tot mai stranii”, a precizat economistul. 

Întrebat dacă Șor poate acoperi cheltuielile din „furtul miliardului” din resurse proprii, Gârbu spune că acest lucru nu poate fi posibil.  

„Cum să facă acest lucru? Să dea banii Ministerului Finanțelor, iar Ministerul să-i restituie Băncii Naționale ca să închidă acel credit?”, se întreabă expertul economic. 

Gârbu este de părere că Șor nu va putea nici să recupereze banii furați, întrucât acesta nu reprezintă instituțiile statului Republica Moldova.

„Șor nu poate recupera acești bani. El nu reprezintă Guvernul, nu reprezintă Procuratura. El reprezintă un stat străin, bănuit de activități criminale pe teritoriul Republicii Moldova. Mi se pare absurdă această declarație”, a adăugat Gârbu. 

Amintim, Ilan Șor a anunțat într-un briefing de presă ținut online, că este gata să recupereze miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar. Ilan Șor spune că el poate să facă acest lucru cu o condiție: să fie lăsat să revină în țară, să poată să participe la procesele din instanțele de judecată, să participe la anchetă și să nu fie reținut sau arestat de autorități.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0