CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. În cazul în care Curtea Constituțională anulează starea de urgență, iar președintele țării semnează decretul de dizolvare a Parlamentului, atunci țara rămâne fără guvernare, iar acest lucru va duce la o situație complicată, susține Igor Dodon.
Fostul președinte a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că în acest caz țara va fi aruncată într-o criză fără precedent, iar în situații de urgență nu va exista un organ competent care să poată lua decizii.
„Ce se întâmplă dacă Sandu semnează decretul privind dizolvarea parlamentului? Va exista o situație foarte interesantă în țară, care nu s-a mai întâmplat cel puțin în ultimii 20 de ani. Nu pot spune cu siguranță despre anii 90(...) Republica Moldova rămâne fără un Parlament funcțional, dar și fără un Guvern cu drepturi depline. Nu a fost așa situație în istoria țării. Dar ce se va întâmpla dacă brusc va crește numărul persoanelor infectate de COVID? Cine va purta răspundere? Președintele? El nu poate să aprobe legi, să aloce bani”, a menționat Igor Dodon.
Ce spune Dodon despre decizia Curții Constituționale - Liderul PSRM a făcut un apel>>>
Totodată, Dodon susține că, în cazul în care Curtea Constituțională va recunoaște drept neconstituțională decizia Parlamentului de a institui starea de urgență, atunci și hotărârile deputaților luate în acest sens, pentru a susține cetățenii și oamenii de afaceri, vor fi anulate.
„Vor fi anulate mai multe hotărâri de Guvern. De exemplu, se va anula compensarea în proporții de 100% a medicamentelor pentru tratarea COVID-19. Se va anula subvenționarea dobânzilor la credit pentru mediul de afaceri. Astfel de măsuri sunt foarte multe”, a precizat Dodon.
Totodată, una dintre deciziile care ar putea fi anulată odată cu starea de urgență este și achitarea facturilor la lumină de către stat pentru o perioadă de două luni, a mai adăugat fostul președinte.
În data de 31 martie, Parlamentul a instituit starea de urgență pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.
Precizăm că miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte va examina constituționalitatea hotărârii Guvernului prin care s-a propus instituirea stării de urgență și a hotărârii Parlamentului prin care această stare de urgență a fost decretată. Sesizarea către Curtea Constituțională a fost depusă de către deputații Ocavian Țîcu și Sergiu Litvinenco.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova