Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizii după ședința CSS: Ce se va întâmpla cu „Calea Ferată din Moldova”

© Sputnik / Mihai CarausInterprindere de stat Calea Ferată din Moldova
Interprindere de stat Calea Ferată din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
După aproximativ șapte ore de când s-au convocat în ședință membrii Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu a anunțat principalele decizii luate. Una din ele este demiterea șefului de la CFM.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Președintele Maia Sadu a dat indicații Guvernului să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar Adrian Onceanu. La fel, Guvernul trebuie să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților. Deciziile au fost luate după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate și au fost anunțate de Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Totodată, Agenția Proprietății Publice trebuie să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

Calea Ferată a Moldovei  - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
Cum a fost jefuită Calea Ferată din Moldova: 1,5 miliarde furate de la întreprindere

La fel, Centrul Național Anticorupție trebuie să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție. Iar Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude. Calea Ferată a Moldovei trebuie să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.

„Informațiile prezentate în cadrul ședinței de azi arată că situația este dramatică. Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari”, scrie președintele.

Precizăm, reprezentanții Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației economico-financiare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” susțin că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani. Legislatorul a precizat că în decurs de zece ani din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1,5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle reprezentanții comisiei de anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0