Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi este convocat Consiliul Suprem de Securitate: Ce problemă va discuta

© Photo : Facebook / Președinția Republicii MoldovaПрезидент Майя Санду созвала на заседание Высший совет безопасности
Президент Майя Санду созвала на заседание Высший совет безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Șeful statului convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi figurează un singur subiect și anume situația la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Președintele Maia Sandu i-a convocat marți pe membrii CSS pentru a discuta situația de la CFM. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, ședința va avea loc cu începere de la ora 11:00, iar membrii Consiliului Suprem de Securitate vor audia în ședință informațiile și rapoartele privind situația la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Ședința va avea loc la Președinție.

Calea Ferată a Moldovei  - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
Cum a fost jefuită Calea Ferată din Moldova: 1,5 miliarde furate de la întreprindere

Amintim că joi, 22 aprilie, reprezentanții Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației economico-financiare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au prezentat în plenul Parlamentului raportul efectuat timp de aproape trei luni referitor la situația de la CFM în perioada 2010-2020. Conform raportului, cel puțin 1,5 miliarde de lei au fost delapidate de la Calea Ferată din Moldova în decurs de zece ani. Asta susține președintele comisiei de anchetă Oleg Lipskii, care admite însă că suma furată ar putea fi și mai mare.

Totodată, s-a stabilit că datoria totală a întreprinderii constituie acum aproape 800 de milioane de lei, iar peste o sută de milioane este datoria pentru salariul angajaților. Lipskii a declarat în plenul Parlamentului că în prezent unii angajați primesc lefuri abia pentru luna decembrie. 

Precizăm că la începutul lunii martie angajații mai multor noduri feroviare, care nu și-au primit salariile de câteva luni, au ieșit la o acțiune de protest. Disperați, aceștia declarau că sunt gata să blocheze circulația trenurilor din țară.

În Moldova, pentru prima dată în 30 de ani, au fost procurate 12 locomotive noi  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Deputați PSRM: Calea Ferată a Moldovei are restanțe salariale către mii de angajați

Anterior, mai mulți deputați au spus că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

La Întreprinderea de Stat CFM activează aproximativ 6 500 de angajați. 

Acum două săptămâni, Maia Sandu urma să discute cu membrii Consiliului Suprem de Securitate subiectul legat de Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, dar din cauza altor subiecte de pe ordinea de zi nu s-a reușit acest lucru. Atunci, șeful statului a menționat că acest subiect va ajunge pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSS.

Ultima ședință a CSS a avut loc vineri, 23 aprilie, iar pe ordinea de zi a fost un singur subiect - riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova. Ședința a fost convocată în urma evenimentelor petrecute vineri în parlament, când deputații au adoptat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”, au votat anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională și au votat pentru numirea unui nou judecător la CC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0