Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aniversare tristă: 35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaТуристы в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС
Туристы в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Astăzi se împlinesc 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Este vorba de explozia din centrala nucleară urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik.  Cu 35 de ani în urmă, la Cernobîl, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. După explozia reactorului, au decedat zeci de oameni, sute de mii au fost evacuați și milioane de oameni au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase pentru viață, scrie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Șeful statului precizează că efectele pe termen lung asupra sănătății și mediului sunt studiate până în prezent. 

Лесной пожар в Чернобыльской зоне - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2020
Incendiu teribil în zona Cernobîl: Imagini video de la fața locului

„Astăzi comemorăm victimele de la Cernobîl și tragedia prin care au trecut familii întregi. După accident, mii de oameni și-au sacrificat sănătatea în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri s-au implicat în acea perioadă pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață - cei care necontenit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt alături. În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora au fost salvate sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive”, scrie Maia Sandu.

Într-un comunicat de presă, prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, se adresează veteranilor și membrilor familiilor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei. 

„Această tragedie nu a cunoscut granițe și ca reprezentanți ai Guvernului, ai societății, suntem responsabili pentru participanții care și-au sacrificat sănătatea pentru lichidarea consecințelor acestei avarii, pentru membrii familiilor Dumneavoastră, care vă ajută zi de zi să depășiți sechelele fizice și morale”, este precizat în comunicatul Guvernului.

Potrivit premierului interimar, astăzi, doar 1900 de cetățeni ai Republicii Moldova, care au participat la acțiunile de lichidare ale consecințelor avariei de la Cernobîl mai sunt în viață.

Într-o postare pe Facebook, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, scrie că accidentul de la Cernobîl este „cea mai mare catastrofă tehnogenă din istorie și cea mai mare catastrofă radioactivă care a avut loc în perioada pașnică ce a provocat suferințe enorme popoarelor din Ucraina, Belarus, Rusia, Moldova și din alte țări ale Europei, pe teritoriul cărora au căzut depuneri radioactive”.

Белорусский сектор зоны отчуждения Чернобыльской АЭС - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2020
Societate
Un gest de recunoștință pentru cei care au înlăturat urmările accidentului de la Cernobîl

Primarul Chișinăului, Ion Ceban spune că tatăl său a fost unul dintre participanții la lichidarea consecințelor catastrofei. 

„Și tatăl meu a fost la Cernobîl. Cunosc foarte bine despre lucrurile care se întâmplau acolo după avaria nucleară. Mulțumesc Domnului că astăzi e bine și doresc multă sănătate celorlalți care sunt în viață. Mulți au decedat. Astăzi împreună cu președintele asociației „Cernobîl” din Moldova, Tudor Căpăţînă, am depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în memoria victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl. Sacrificiul celor care au participat este unul enorm”, a scris Ceban pe Facebook.

Amintim, într-o zi de sâmbătă, 26 aprilie 1986, la ora 01:23:45, la reactorul nr. 4 de la Cernobîl aau exploadat cazanele sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive. Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima din Japonia și de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0