Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia îndeamnă SUA și UE să nu se amestece în problemele interne ale Moldovei

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание министерства иностранных дел России
Здание министерства иностранных дел России - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei îndeamnă SUA și UE să se abțină de la imixtiuni în problemele interne ale Republicii Moldova, în contextul conflictului din jurul Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Rusia îndeamnă SUA și Uniunea Europeană să nu se implice în problemele interne ale Republicii Moldova, potrivit unei comentariu al purtătorului de cuvânt al MAE al Rusiei Maria Zaharova.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
CCM va examina hotărârile deputaților privind retragerea mandatului Domnicăi Manole

Este menționat că Ministerul rus de Externe ”a atras în mai multe rânduri atenția asupra amestecului direct al SUA și Uniunii Europene în procesele interne din Moldova, asupra partizanatului lor politic vădit care contribuie la polarizarea și mai mare a societății moldovenești”, este menționat  în declarația citată de RIA Novosti.

Zaharova amintește că “săptămâna trecută, reprezentanții statelor occidentale și-au continuat tentativele de imixtiune în problemele interne ale țării”. Drept pretext a servit Declarația cu privire la caracterul captiv al Curții Constituționale, adoptată de Parlamentul Moldovei pe 23 aprilie, în care deputații și-au exprimat dezacordul cu decizia în care se constată existența condițiilor pentru dizolvarea parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 cu privire la numirea actualului președinte al Curții Constituționale.

Comisia de la Veneția cere abrogarea deciziilor cu privire la CC>>>

Purtătorul de cuvânt al diplomației menționează că „în legătură cu aceste decizii, și-au exprimat “îngrijorarea” președintele Consiliului European  Charles Michel și Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, care au întrevăzut în acestea “un atac asupra independenței Curții Constituționale” și chiar asupra “ordinii constituționale” din Moldova, care este o republică parlamentară. Nu au rămas deoparte, de asemenea, nici șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, precum și un șir de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România și Olanda”.

“În timp ce solicită parlamentului republicii să respecte Curtea Constituțională, reprezentanții SUA și UE, se pare, refuză să înțeleagă ce înseamnă respectul în raport cu acțiunile legiuitorilor Moldovei. Un astfel de caracter selective în aprecieri confirmă odată în plus că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât “valorile democratice, în apărarea cărora se pronunță”, este menționat în declarația MAE al Rusiei.

“Îndemnăm din nou colegii noștri din SUA și Uniunea Europeană să se abțină de la imixtiunile în problemele interne ale Moldove și să nu depășească normele eticii diplomatice”, este subliniat în declarație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0