Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CCM va examina hotărârile deputaților privind retragerea mandatului Domnicăi Manole

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Curtea Constituțională va examina constituționalitatea retragerii Domnicăi Manole din funcția de judecător al CCM, dar și hotărârea deputaților privind numirea unui alt judecător - Boris Lupașcu. 

CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Marți, 27 aprilie, magistrații Înaltei Curți se vor întruni în ședință pentru a examina constituționalitatea a două decizii luate vineri de către deputații Parlamentului.

У здания КС проходит митинг сторонников партии Действие и солидарность - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Video
Video - PAS și simpatizanții, la Curtea Constituțională

Este vorba despre hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Astfel, marți, la ora 09:00, magistrații vor analiza retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CCM și decizia de numirea a unui nou judecător, Boris Lupașcu. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0