CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Nodurile feroviare Ocnița, Bălți, Bender și Basarabeasca nu mai funcționează de astăzi, pentru că angajații au intrat în grevă. Informația a fost confirmată de către președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dmitri Fesiuc.
„Oamenii mor de foame. Cum putem să rezistăm? Nu avem ce mânca, nu avem cu ce ne îmbrăca. Nu avem bani nici măcar să cumpărăm semințe ca să punem ceva în pământ. Am protestat pașnic. Nu vom ieși la muncă până nu ne vor plăti salariile restante”, a declarat Dmitri Fesiuc pentru Sputnik Moldova.
Feroviarii susțin că Întreprinderea CFM le-a plătit doar salariile pentru luna decembrie, iar celelalte restanțe nu au fost lichidate.
Datoria totală a întreprinderii constituie acum aproape 800 de milioane de lei, iar peste 170 de milioane este datoria pentru salariul angajaților.
Cum a fost jefuită Calea Ferată din Moldova
O comisie specială instituită de Parlament a constatat că cel puțin 1,5 miliarde de lei au fost delapidate de la Calea Ferată din Moldova în decurs de zece ani.
Potrivit președintelui comisiei, deputatului socialist Oleg Lipskii, întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani.
În doar doi ani, întreprinderea a pierdut aproape 23 de milioane de lei din cauza furtului și a utilizării iraționale a motorinei. Totodată, în zece ani, 64 de milioane de lei au fost alocate pentru proiecte nefinalizate și nu aduc venit întreprinderii. Lipskii susține că acești bani au fost aruncați în vânt
Conform raportului prezentat, 203 mii de lei au fost oferite în 2015 unei case de avocatură pentru servicii juridice, chiar dacă întreprinderea are nouă juriști angajați, fapt ce a trezit suspiciuni, a precizat deputatul Lipskii. Președintele comisiei de anchetă a mai declarat că peste un milion de lei s-a cheltuit în zece ani pentru casări dubioase. Tarifarea necorespunzătoare a prejudiciat întreprinderea cu încă 168 de milioane de lei timp de un deceniu.
Membrii comisiei parlamentare au mai stabilit că 25 de milioane au fost alocate pentru barierele care trebuiau să fie instalate la căile ferate, dar nici până astăzi nu au fost efectuate astfel de lucrări. Lipskii a menționat că cinci garnituri au fost duse la reparație fără niciun proiect, fără niciun studiu de fezabilitate, iar trei dintre aceste garnituri stau acum „sub garduri”, a mai adăugat deputatul.
12 milioane de lei au fost alocate pentru contractele nefinalizate în IT. Totodată, au fost procurate două mașini de aproape un milion de euro, pentru a instala traverse și a ușura sarcina muncitorilor, dar din cauza că nu s-ar fi găsit muncitori calificați care să știe cum să lucreze cu aceste mașini acum ele stau fără treabă, în loc să fie folosite corespunzător. Oleg Lipskii a mai precizat că în raport se regăsesc informații despre penalitățile întreprinderii pentru creditele luate, care se ridică la zece milioane de lei.
Multe piese de schimb s-au procurat la prețuri exorbitante, iar din această cauză întreprinderea a mai pierdut 330 de milioane de lei. Alte 32 de milioane de lei au fost ratate din cauza transportării pasagerilor fără bilete.
Lipskii a menționat că cifra de 1,5 miliarde de lei este una „optimistă” și că, de fapt, suma furată ar fi și mai mare. Cei care se fac vinovați că întreprinderea de stat a ajuns într-o stare deplorabilă trebuie să fie trași la răspundere, a declarat deputatul.
„Prin acest raport eu cred că noi atragem atenția la această problemă. Mă doare tare această problemă, eu vorbesc cu acești oameni care lucrează la Calea Ferată, ei practic în fiecare zi se adresează la mine și e tare dureros. (...) Noi trebuie să salvăm această ramură, să salvăm ramura transportului feroviar, dar noi zi de zi pierdem această ramură și putem s-o pierdem cu totul”, a menționat deputatul Oleg Lipskii.
Deputații i-au propus Guvernului să ia măsuri urgente pentru a îmbunătăți managementul întreprinderii și a optimiza cheltuielile.
Lipskii a precizat că anterior au fost deschide 44 de dosare penale în ceea ce privește situația de la CFM, dar 80 la sută dintre dosare au fost clasate. Deputatul a îndemnat Procuratura să reexamineze acele dosare, pentru a scoate la iveală toate neclaritățile legate de gestionarea întreprinderii.
Precizăm că și la începutul lunii martie angajații mai multor noduri feroviare au ieșit la o acțiune de protest. Disperați, aceștia declarau că sunt gata să blocheze circulația trenurilor din țară.
Anterior, mai mulți deputați au spus că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.
La Întreprinderea de Stat CFM activează aproximativ 6 500 de angajați.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova