Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Feroviarii se adresează Parlamentului - „Murim de foame, vă rugăm să ne auziți”

© Sputnik / Mihai CarausПротест железнодорожников в Кишиневе
Протест железнодорожников в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
Angajații mai multor noduri feroviare din Moldova, care nu și-au primit salariile de câteva luni, organizează un miting la Chișinău și cer autorităților să rezolve problemele lor.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Muncitorii mai multor noduri feroviare din Moldova organizează un miting în fața clădirii Parlamentului.

"Suntem interesați de salarii, nu de partide. Apelăm la toate agențiile guvernamentale de șase ani, dar situația a continuat să se agraveze. Desigur, acest lucru este foarte rău", a declarat Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicatelor Căii Ferate. 

Potrivit acestuia, problemele întreprinderii au început cu mult timp în urmă și se înrăutățesc în fiecare an.

El a atras atenția asupra faptului că lucrătorii feroviari au cerut în repetate rânduri să numească un specialist în acest domeniu, sau cel puțin un bun manager, la conducerea întreprinderii de stat Calea Ferată a Moldovei. Actualul manager al întreprinderii nici măcar nu a ieșit să vorbească cu muncitorii.

El a atras atenția asupra faptului că Întreprinderea de Stat CFM este o companie de importanță strategică.

"Niciun stat nu se poate descurca fără o cale ferată. De ce în ultimii ani nimeni nu a acordat atenție întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova, iar situația lucrătorilor feroviari se agravează, a subliniat Zaporojan.

În fața protestatarilor au ieșit membrii comisiei speciale pentru cercetarea situației CFM pentru a vorbi cu protestatarii.

„Trebuie să luăm situația sub control. Guvernul trebuie să implementeze un plan anticriză și să schimbe complet conducerea CFM. Calea Ferată este o strategie de securitate a statului”, a declarat deputatul Alexandru Slusari. 

Iar deputatul Oleg Lipski a menționat că este nevoie de un guvern cu atribuții depline pentru a gestiona situația de criză.

"Fără un guvern funcțional, nimeni nu poate ajuta cu adevărat calea ferată. Este imposibil să rezolvăm problema fără un cabinet funcțional. Aceasta este o problemă nu numai a căii ferate. Totul va începe să se destrame ca o casă de cărți. Da, aceasta nu este o acțiune politică. Sunt de acord că politica nu își are locul aici, dar problema este că politica este o expresie concentrată a economiei. Acest lucru duce în cele din urmă la proteste. Vrem să trăim pașnic. Astăzi, la ședința parlamentară, vom raporta această situație", a spus Lipski.

Angajații CFM nu și-au primit salariile de câteva luni, din cauza situației financiare precare a întreprinderii.

Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Video
Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0