Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum va fi distribuit vaccinul "Sputnik V" și cine va putea fi imunizat

© Sputnik / Mihai Caraus / Accesați arhiva multimediaПартия вакцины Sputnik V прибыла в Молдавию
Партия вакцины Sputnik V прибыла в Молдавию - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Vaccinurile "Sputnik V" împotriva coronavirusului urmează să fie distribuite în toată țara, iar cetățenii trebuie să știe că este un produs eficient. Asta susțin specialiștii în sănătate publică.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Prima partidă din lotul de 182 de mii de doze de vaccin oferit sub formă de donație de Federația Rusă a ajuns la Chișinău în acest weekend. Dozele de vaccin "Sputnik V" au fost aduse cu o aeronavă specială a Ministerului Situaţilor Excepţionale al Federaţiei Ruse. În următoarea perioadă, vaccinurile urmează să fie distribuite în toată țara.

Video: Cum a fost livrat în Moldova vaccinul rusesc Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Video
Video: Cum a fost livrat în Moldova vaccinul rusesc "Sputnik V"
"Vaccinul Sputnik-V se păstrează la -20 de grade Celsius. După decongelare, urmează să fie administrat timp de două ore. În fiolă este doar o doză. Vaccinul nu a fost distribuit, acum se calculează câte doze vor fi distribuite, după calculele planificate.

Distribuirea vaccinului este echitabilă și se împarte proporțional în teritoriu, în regiuni după numărul populației eligibilă pentru vaccinare. Așa s-a procedat cu toate vaccinurile primite ca ajutor material", a declarat Laura Țurcan, medic epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

Următoarea tranșă de vaccin "Sputnik V" va ajunge la Chișinău la începutul lunii mai. Până va fi împărțit lotul din prima tranșă. 

"S-au primit 71 de mii de doze de "Sputnik V", dintre care a fost condiționat că 31 de mii de doze merg în regiunea transnistreană, iar pentru Republica Moldova rămân 40 de mii de doze "Sputnik V" și vor fi distribuite proporțional în țară", a precizat Ninel Revenco, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Specialiștii în sănătate publică susțin că toate vaccinurile aduse în țară împotriva COVID-19 sunt sută la sută sigure și ajută omenii să nu facă forme grave de coronavirus. Mai mult, nu contează tipul de tulpină de COVID-19 cu care s-a infectat persoana. 

"În comparație cu alte țări, la capitolul vaccinare stăm destul de bine. Evident, nu suntem pe primul loc, dar ar fi fost și mai bine dacă am fi avut un număr și mai mare de vaccinuri. Ne bucurăm că tot mai mulți oameni au înțeles că vaccinarea este o soluție. Mai avem oameni care ezită, dar oamenilor trebuie de le explicat că toate vaccinurile de azi sunt bune și va ajuta omenirea să revină la normalitate. Indiferent de tulpină, același tratament se aplică după protocol și nu contează vaccinul care s-a administrat. Ele luptă cu toate tulpinile", a precizat Ninel Revenco.

De la începutul campaniei de vaccinare, în Moldova s-au imunizat 120 254 de cetățeni, dintre care 108 760 cu prima doză, iar 11 494 cu a doua doză. Peste 60 la sută dintre cei vaccinați sunt angajați din domeniul sănătății. Datorită imunizării, rata îmbolnăvirii de COVID-19 printre lucrătorilor medicali a scăzut cu aproape 83%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0