Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Video: Cum a fost livrat în Moldova vaccinul rusesc "Sputnik V"

Abonare
În Republica Moldova a fost adus primul lot de vaccin "Sputnik V" împotriva coronavirusului. Partida de ajutor umanitar conține 142 de mii de doze și a fost adusă cu un avion special al Ministerului rus pentru Situații Excepționale al Federației Ruse.

În Moldova a fost livrată prima partidă de vaccin "Sputnik V". Este vorba de 142 de mii de doze de preparat, pe care Federația Rusă le-a oferit țării noastre în calitate de ajutor umanitar.

Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Maia Sandu: Mulțumim Federației Ruse
Avionul special al Ministerului rus pentru Situații Excepționale al Federației Ruse a aterizat sâmbătă, la Chișinău. la ceremonia de livrare a lotului de vaccin au participat președintele parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi; ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov; secretarul de stat al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Igor Curov. Totodată lotul de vaccin adus pe calea aerului a fost însoțit de deputații Dumei de Stat Victor Selivestrov și Arteom Turov, dar și de fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon.

Deputatul Dumei de Stat Victor Selivestrov a declarat că într-un timp restrâns s-a reușit să se facă un volum mare de lucru pentru a livrat prima partidă de vaccin "Sputnik V". în total au fost livrate 142 de mii de doze, dintre care 80 de mii de doze pentru malul drept al Nistrului, iar 62 pentru cel stâng.  

Всероссийская конференция Направление 2026 - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Politică
Deputat rus: Livrarea vaccinului este doar începutul
"Am reușit să facem un volum mare de muncă într-un termen restrâns privind livrarea primului lot de vaccin "Sputnik V" către Republica Moldova. Subliniez, primul lot, nu ultimul. În luna mai, un alt lot de "Sputnik V" va fi livrat, ceea ce arată o eficiență de aproape sută la sută", a spus Seliverstov.

Președintele Parlamentului moldovean, Zinaida Greceanîi, a atras atenția asupra faptului că vaccinul "Sputnik V" este foarte așteptat în țara noastră.

"Cred că acest lucru ne va ajuta să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil. Am convenit cu Ministerul Sănătății va purta negocieri cu Fondul Rus de Investiții Directe pentru achiziționarea vaccinului rusesc "Sputnik V" din bani bugetari. Înțeleg că Rusia are multe comenzi în acest sens, dar, în același timp, președintele Federației Ruse, Duma de Stat, au răspuns și ne-au oferit astăzi primul lot de vaccin, în viitor vor exista și alte partide", a spus Greceanîi.

Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, i-a mulțumit liderului Rusiei, Vladimir Putin, că a oferit țării noastre acest lot de ajutor umanitar - vaccinul "Sputnik V".

Спутник V уже в Приднестровье - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Cum a ajuns vaccinul "Sputnik V" în Transnistria
"Un mare mulțumesc personal lui Vladimir Vladimirovici Putin. Acest vaccin a putut să ajungă în acest volum în Moldova doar datorită dispozițiilor date în mod personal de președintele Federației Ruse… Vladimir Vladimirovici, mulțumesc foarte mult în numele întregului popor moldovenesc. După cum se spune, prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. Ați fost alături de noi acum un an, când aeronava rusească a aterizat aici, când au fost primele teste din China livrate. Astăzi, primele doze de vaccin rusesc au fost aduse în Moldova tot cu avionul dumneavoastră", a spus Dodon.

Primul din lume vaccin împotriva coronavirusui, "Sputnik V", a fost aprobat în 60 de țări cu o populație totală de aproximativ 3 miliarde de oameni. Eficiența "Sputnik V" este de 91,6%. Vaccinul este construit pe o platformă dovedită și bine studiată de vectori adenovirali umani și folosește doi vectori diferiți pentru două vaccinări în timpul imunizării, oferind o imunitate mai durabilă decât vaccinurile care utilizează același mecanism de livrare pentru ambele vaccinări.

Cum s-a desfășurat evenimentul și cum va fi distribuit vaccinul în țară, aflați din video Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0