CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Un nou lot de echipamente medicale performante pentru pacienții cu COVID-19 a fost donat locuitorilor din regiunea transnistreană. Acesta este destinat tratării și reabilitării pacienților cu forme medii și grave de COVID-19.
”Reprezentanții din sfera medicală din regiunea transnistreană au recepționat un nou lot de echipamente medicale performante pentru tratarea și reabilitarea pacienților cu forme medii și grave de COVID-19. Prin acțiunile de acest gen autoritățile de Chișinău denotă preocuparea permanentă pentru viața și sănătatea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în special în perioada pandemică”, menționează Biroul pentru Reintegrare.
Lotul constă din 20 de concentratoare de oxigen și 20 de kituri de piese de schimb și accesorii, 40 canule nazale de oxigen (20 pentru adulți și 20 pediatrice) și 40 de măști „Venturi” (20 pentru adulți și 20 pediatrice).
Echipamentele respective fac parte din lotul de asistență oferit Republicii Moldova și care au fost donate de Guvernul Federal al Germaniei și Organizația Mondială a Sănătății în Republica Moldova.
Biroul precizează că din toate loturile de ajutoare umanitare, intrate pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv cu destinația sprijinirii eforturilor naționale de protecție, prevenire, combatere și de tratare a infecției COVID-19, au fost efectuate realocări pentru beneficiarii din localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender.
Sâmbătă, 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc ”Sputnik V” împotriva coronavirusului a fost furnizat în Moldova, o parte din doze fiind trimise și în Transnistria. Potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, „partea rusă a luat o decizie de principiu de a oferi Moldovei 182 mii de doze de Sputnik V, inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria”.
Vaccinul "Sputnik V"
Vaccinul rusesc "Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.
Pe 2 februarie, una din cele mai prestigioase publicații științifice medicale, The Lancet, a publicat un material în care se afirmă că vaccinul rus Sputnik V poate asigura o protecție deplină în cazul infectării cu coronavirus.
Vaccinul ”Sputnik V” a fost aprobat în 60 de țări cu o populație totală de aproximativ 3 miliarde de oameni. ”Sputnik V” ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de aprobări primite de autoritățile de reglementare ale statelor.
Pe 26 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova