Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce eficiență au vaccinurile împotriva COVID-19 care au ajuns în Moldova?

© Sputnik / OsmatescoLaura Țurcan, Nina Revenco
Laura Țurcan, Nina Revenco - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", specialiștii în sănătate publică au vorbit despre eficiența vaccinurilor contra COVID-19, disponibile în țara noastră.
Ce eficiență au vaccinurile împotriva COVID-19, ajunse în Moldova?

Specialiștii în sănătate publică susțin că toate vaccinurile împotriva COVID-19 aduse în țară sunt sută la sută sigure și ajută omenii să nu facă o formă gravă a bolii. Conform OMS, vaccinurile cu peste 50 la sută eficiență pot fi considerate sigure și dau randament. Printre acestea se numără vaccinul AstraZeneca, Phizer, ”Sputnik V” ș.a.

Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Societate
Date noi: Vaccinul ”Sputnik V” are o eficiență de 97,6%
"Ne bucurăm că tot mai mulți oameni au înțeles că vaccinarea este o soluție. Mai avem oameni care ezită, dar oamenilor trebuie de le explicat că toate vaccinurile de azi sunt bune și va ajuta omenirea să revină la normalitate. Indiferent de tulpină, același tratament se aplică după protocol și nu contează vaccinul care s-a administrat. Ele luptă cu toate tulpinile", a precizat coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco.

În același timp, medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Laura Țurcan, a menționat că distribuirea vaccinurilor primite ca ajutor umanitar este echitabilă și se împarte proporțional în teritoriu, în regiuni, după numărul populației eligibilă pentru vaccinare. Specialistul a venit și cu câteva precizări referitor la vaccinul ”Sputnik V”, oferit sub formă de donație de Federația Rusă.

"Vaccinul ”Sputnik-V” se păstrează la -20 de grade Celsius. După decongelare, urmează să fie administrat în timp de două ore. În fiolă este doar o doză. Vaccinul nu a fost distribuit încă, acum se calculează câte doze vor fi distribuite, după calculele planificate", a subliniat Laura Țurcan.

De menționat că în acest weekend, în Republica Moldova a fost adus primul lot de vaccin "Sputnik V" împotriva coronavirusului. Lotul de ajutor umanitar conține 142 de mii de doze și a fost adusă cu un avion special al Ministerului rus pentru Situații Excepționale al Federației Ruse.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare a început în data de 2 martie curent. De atunci, în Moldova s-au imunizat 120 254 de cetățeni, dintre care 108 760 cu prima doză, iar 11 494 cu a doua doză. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0