Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Violența în familiile moldovenilor: Ce spun specialiștii

© Sputnik / Miroslav RotariDorel Nistor
Dorel Nistor - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Abonare
Pe parcursul pandemiei a crescut numărul cazurilor de violență în familie. Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Subiectul a fost discutat cu mai mulți specialiști în studioul Radio Sputnik Moldova.
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie în pandemie

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, Dorel Nistor, a precizat că de la începutul pandemiei se înregistrează o creștere a numărului de plângeri și sesizări la poliție în cazurile violenței domestice.

Conform statisticilor, de la începutul anului 2020 și în primele luni a anului curent, la Serviciul de Urgență 112 au fost recepționate 13 mii de apeluri cu privire la cazurile de violență în familie.

"Deja în 2021 avem peste 3700 de sesizări cu privire la aceste cazuri în care polițiștii au intervenit. Cea mai răspândită formă de abuz este aplicarea violenței fizice de către agresor asupra vicvtimei. Neînțelegerile, neajunsurile financiare, consumul de băuturi alcoolice și relațiile exrtraconjugale sunt printre cele mai răspândite cazue ale fenomenului", a precizat pentru Sputnik Dorel Nistor.

Potrivit lui, de multe ori, violența în familie s-a soldat cu consecințe grave. Astfel, în anul precedent din 811 infracțiuni, în 23 cazuri s-au soldat cu un rezultat tragic pentru victimă. De la începutul anului curent, din 12 infracțiuni - 3 cazuri au avut cosecințe extrem de grave.

© Sputnik / Miroslav RotariLiliana Istrate-Burciu
Violența în familiile moldovenilor: Ce spun specialiștii - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Liliana Istrate-Burciu

Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0