La ora actuală, la Curtea Constituțională sunt pe rol două sesizări privind declararea Partidului Politic Șor în afara legii, iar în societatea moldovenească se vorbește tot mai des despre cazuri când și alte partide ar putea fi declarate în afara cadrului legal.
„Din câte înțeleg eu, la nivel internațional nu se prea agrează asemenea strategii de lupte politice, de a interzice un partid din cauza unor persoane din interiorul unei formațiuni politice. Mi se pare o abordare excesivă, prea radicală. Din acest considerent, am solicitat pe intern să mi se prezinte un raport, dar și acțiunile ulterioare ale minsterului și riscurile pentru Moldova în cazul când asemenea dosare ar putea ajunge la CEDO. Totodată, am vrea să auzim și părerile altor instituții ale statului pentru a avea o poziție consolidată, să aflăm dacă toți actorii sunt de acord ca să interzicem partide politice în Moldova”, a precizat Nagacevschi.
„Prin asemenea acțiuni, mă tem că vom crea un precedent periculos care poate fi utilizat în orice moment de către sistemul politic în confruntările sale, pentru a interzice oponenții politici, de aceea, trebuie să calculăm foarte atent și echilibrat ca să nu distrugem sistemul democratic care, și așa, este unul firav și insuficient de bine format”, a concluzionat Fadei Nagacevschi.
Potrivit legislației moldovenești, încetarea activității unui partid politic este de competența Curții Constituționale sau a Ministerului Justiției când acesta sesizeză instanța de drept comun. În istoria de 30 de ani a pluripartitismului din Moldova, nici o formațiune politică nu a fost declarată în afara legii. La nivel european au existat cazuri când partide din Belgia sau Spania au fost declarate în afara legii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova