Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi: Vom avea sau nu în Moldova partide interzise prin lege

© Sputnik / OsmatescoFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Abonare
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi consideră că declararea unui partid în afara legii este o abordare excesivă și radicală, care poate crea un precedent periculos pentru sistemul democratic din Moldova.
Nagacevschi: Vom avea sau nu în Moldova partide interzise prin lege

La ora actuală, la Curtea Constituțională sunt pe rol două sesizări privind  declararea Partidului Politic Șor în afara legii, iar în societatea moldovenească se vorbește tot mai des despre cazuri când și alte partide ar putea fi declarate în afara cadrului legal.

Аурел Чокой - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Ciocoi repetă greșeala fatală a lui Chicu, pentru care a plătit atât de scump Dodon
Ministrul Fadei Nagacevschi a declarat pentru Sputnik Moldova că la nivel internațional partidele sunt recunoscute drept actori ai proceselor democratice, iar cazurile privind încetarea activității unui partid politic nu sunt agreate de jurisprudența CEDO. Totodată, el spune că declararea unui partid în afara legii poate crea un precedent periculos, care ar putea fi utilizat în cadrul confruntărilor politice ulterioare, iar autoritățile vor trebui să calculeze foarte atent și echilibrat asemenea inițiative.

„Din câte înțeleg eu, la nivel internațional nu se prea agrează asemenea strategii de lupte politice, de a interzice un partid din cauza unor persoane din interiorul unei formațiuni politice. Mi se pare o abordare excesivă, prea radicală. Din acest considerent, am solicitat pe intern să mi se prezinte un raport, dar și acțiunile ulterioare ale minsterului și riscurile pentru Moldova în cazul când asemenea dosare ar putea ajunge la CEDO. Totodată, am vrea să auzim și părerile altor instituții ale statului pentru a avea o poziție consolidată, să aflăm dacă toți actorii sunt de acord ca să interzicem partide politice în Moldova”, a precizat Nagacevschi.

Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
Ministrul interimar al Justiției mai spune că declararea unui partid politic în afara legii ar putea crea un precedent periculos pentru sistemul democratic din Moldova, care, și așa, este unul firav.

„Prin asemenea acțiuni, mă tem că vom crea un precedent periculos care poate fi utilizat în orice moment de către sistemul politic în confruntările sale, pentru a interzice oponenții politici, de aceea, trebuie să calculăm foarte atent și echilibrat ca să nu distrugem sistemul democratic care, și așa, este unul firav și insuficient de bine format”, a concluzionat Fadei Nagacevschi.

Potrivit legislației moldovenești, încetarea activității unui partid politic este de competența Curții Constituționale sau a Ministerului Justiției când acesta sesizeză instanța de drept comun. În istoria de 30 de ani a pluripartitismului din Moldova, nici o formațiune politică nu a fost declarată în afara legii. La nivel european au existat cazuri când partide din Belgia sau Spania au fost declarate în afara legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0