Lukașenko a dezvăluit detaliile tentativei de lovitură de stat

© Photo : BelTA / Accesați arhiva multimediaВсебелорусское народное собрание в Минске
Всебелорусское народное собрание в Минске - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a dezvăluit detaliile tentativei de asasinare a lui și a organizării unei lovituri de stat.

BUCUREȘTI, 25 apr – Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că grupul de persoane care planifica realizarea unei tentative de lovitură de stat avea la dispoziție câteva scenarii, inclusiv asasinarea șefului statului în timpul paradei de 9 mai, atacul asupra cortegiului și reședința din afara orașului.

Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Putin a condamnat tentativa de lovitură de stat în Belarus

Pe 17 aprilie, Lukașenko a anunțat despre reținerea unui grup de persoane care planificau un atentat la viața lui și a copiilor lui. Potrivit președintelui, în această operațiune au fost implicate și serviciile secrete ale SUA. Din grup făceau parte atât cetățeni belaruși, cât și străini, care, potrivit unei declarații a KGB-ului republicii, pe lângă lichidarea fizică a lui Lukașenko, își propuneau organizarea unei revolte armate cu scopul acaparării puterii prin mijloace violente. Potrivit informațiilor KGB, au fost înaintate acuzații împotriva a patru figuranți, printre care un cetățean al SUA și Belarusului, juristul Iuri Zenkovici, care depun mărturii. Zenkovici și un alt figurant al dosarului, politologul Aleksandr Fedut, au fost reținuți la Moscova, în cooperare cu FSB.

Лукашенко прибыл в Москву для переговоров с Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Video
Video: Lukașenko a aterizat la Moscova pentru a discuta cu Putin
“Complotiștii elaboraseră câteva scenarii. Inițial, planificau lichidarea președintelui în timpul paradei de 9 mai. Însă realizarea unui astfel de plan în condițiile din Belarus s-a dovedit a fi complicat, iată de ce au renunțat la prima idee. Apoi, a fost examinată varianta atacării cortegiului prezidențial. În acest scop, complotiștii au cumpărat și adus în Belarus aruncătoare de mine... Însă nu au reușit să realizeze acest scenariu: din rațiuni de securitate, automobilul cortegiului se deplasează cu o viteză mare, iar probabilitatea de a-l lovi este foarte mică”, a declarat Lukașenko sâmbătă, citat de Sputnik Belarus.

Potrivit președintelui, conform celui de-al treilea scenariu, persoanele înarmate urmau să atace reședința președintelui. Totodată, „pentru distrugerea reședinței cu totul șeful statului, erau alocate 10 milioane de dolari, iar pentru lunetist – un milion de dolari”.

„A mai văzut-o noi. Credeți că această operațiune de la Moscova am organizat-o din întâmplare? I-am filat, urmau să vin în Minsk pentru realizarea acestei operațiuni. Însă odată ce a fost lansat acest film (investigația “Mancurții”, la postul de televiziune belarus ONT n.r.), ei deja sosiseră: “Nu, în Minsk nu merge. Unde? La Moscova”. Le-am controlat orice pas”, a declarat Lukașenko.

De asemenea, el a anunțat că printre complotiști se afla și un colaborator al serviciilor belaruse, care îndeplinea rolul de “general vândut”. “Era un agent de-al nostru. Bravo lui. Îi mulțumesc băiatului, ne-a ajuta, nu i-a fost frică. Prin intermediul lui își propuneau să incite armata la revoltă”, a menționat președintele republicii Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0