Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vor marca moldovenii sărbătorile pascale în 2021

© Sputnik / OsmatescoLaura Țurcan
Laura Țurcan - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Abonare
Cum vor marca moldovenii sărbătorile pascale în condițiile pandemiei și ce prognoze oferă epidemiologii în urma restricțiilor impuse de autorități?
Sărbotori pascale pe timp de pandemie: Prognozele epidemiologilor

Medicul epidemiolog de la Agenția Națională în Sănătate Publică, Laura Țurcan a precizat că dacă cetățenii vor neglija și nu vor respecta măsurile de protecție, atunci numărul infectărilor cu COVID-19 ar putea crește după sărbătorile pascale.

"Sperăm că numărul cazurilor de infectare nu va crește, deoarece se preconizează ca cimitirele să fie închise, iar slujbele să fie organizate afară, în aer liber. Cred că oamenii și-au învățat lecția după un an de pandemie. Trebuie să înțelegem cu toții că aceste cazuri sunt în continuare într-un număr mare și nu avem dreptul să ne relaxăm", a declarat pentru Sputnik Laura Țurcan.

© Sputnik / Mihai CarausLudmila Boțan
Cum vor marca moldovenii sărbătorile pascale în 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Ludmila Boțan

Și în acest an cimitirile din Capitală vor fi închise de Paștele Blajinilor. Cetățenii însă vor putea veni să facă ordine la morminte, până sau după Paștele Blajinilor, nu și în ziua respectivă.

Directorul Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, susține că această decizie este binevenită, în contextul în care numărul de infectări rămâne încă la un nivel destul de ridicat.

"Am avut ani în care, într-o singură zi, la un singur cimitir veneau câte 300 de mii de oameni. În condițiile pandemiei nu este real să facem față acestui flux. Oamenii pot veni în alte zile să facă ordine și să viziteze mormintele celor răposați", a declarat pentru Sputnik Ludmila Boțan.

În acest an, Paștele va fi marcat în data de 2 mai, cu 14 zile mai târziu decât în 2020, iar Paștele Blajinilor pe 9 mai. Amintim că și anul precedent cimitirele au fost închise de Blajini, iar circulația transportului public din Capitală a fost sistată.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0