Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bugetele primăriilor ar putea fi majorate - detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Abonare
Legea privind finanțele publice locale ar putea fi modificată, astfel bugetele primăriilor ar putea fi majorate.

 CHIȘINĂU, 25 apr - Sputnik. Bugetele locale ar putea fi majorate prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale. Un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor a fost votat de deputați în prima lectură. 

Alexandru Morcov - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Reprezentant CALM: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Urmează a fi modificată Legea privind finanțele publice locale. Prevederile acestei legi sunt calificate drept discriminatorii față de Administrația Publică Locală de nivelul I, deoarece taxa pentru resursele naturale se încasează în proporție de 100% de APL de nivelul II.

Taxa pentru resursele naturale este una dintre puținele taxe care poate fi localizată, ceea ce argumentează necesitatea colectării acesteia în bugetul local al administrației de nivelul întâi. Mai mult ca atât, autoritățile locale de nivelul întâi sunt preponderent cele care suportă cheltuieli pentru contracararea efectelor proceselor de exploatare a resurselor naturale, argumentează autorul proiectului, deputatul PPDA, Inga Grigoriu.

În cea de-a doua lectură proiectul urmează a fi comasat cu alte proiecte de lege care urmăresc același scop – redistribuirea taxei pentru resursele naturale.

În context, se propune stabilirea unei cote a defalcării din taxele pentru resurse naturale în mărime de 60% pentru bugetele satelor, comunelor și orașelor - municipiilor, cu excepția municipiilor Bălți și Chișinău, și, respectiv, de 40% – pentru bugetele raionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0