Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rederecționarea celor 2 procente din impozitul pe venit: Tot ce trebuie să știi

© Sputnik / Mihai CarausOlga Golban
Olga Golban - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Abonare
Au rămas zile numărate până când persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcționa cele 2% din impozitul anual pe venit către organizațiile neguvernamentale sau religioase din țară.
Donează 2 procente din impozitul pe venit: Iată care este procedura

Contribuabilii pot direcționa 2% doar către organizațiile înregistrate în Lista beneficiarilor desemnării procentuale. Desemnarea procentuală se realizează odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit. Astfel, orice persoană care dorește să direcționeze cele 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă și nu are această obligație.

"În primul rând, contribuabilul trebuie să cunoască denumirea organizației pe care dorește să o susțină și codul fiscal al acesteia. Agentul fiscal va ghida persoana în această procedură. Formularele pot fi depuse și online cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile", a declarat pentru Sputnik șeful adjunct al Direcției generale administrare fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban.

© Sputnik / Mihai CarausIgor Belei
Rederecționarea celor 2 procente din impozitul pe venit: Tot ce trebuie să știi - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Igor Belei

În același timp, directorul misiunii Sociale "Diaconia", Igor Belei, susține că mecanismul de redecționare a celor 2 procente din impozitul pe venit pentruorganizațiile neguvernamentale sau religioase din țară ar putea fi îmbunătățit.

Potrivit lui, donarea celor 2 procente din impozit înseamnă un gest de solidaritate din partea cetățenilor, deși ca valoare nu este extrem de mare, totuși acest lucru ajută organizațiile negurvenamentale întru îndeplinirea misiunii de a contribui la bunăstarea comunitară.

"Acesta este un gest benevol și desigur nu toți cetățenii au timp sau dorința de a face acest lucru. Sunt locuri de îmbunătățire care ar putea stimula contribuabilii la acest efort. Bunăoară, în România declarațiile se întocmesc direct la întreprindere pentru a favoriza acest mecanism și angajatul să nu piardă prea mult timp pentru această procedură. Cât privește declarațiile online, desigur este o metodă bună, însă nu fiecare cetățean are această posibilitate din diverse motive", a subliniat Igor Belei.

Precizăm că persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcționa cele 2% din impozitul anual pe venit către organizațiile neguvernamentale sau religioase din țară până la data de 30 aprilie 2021.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0