Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Impresionant: Cele mai vechi monumente istorice din Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Abonare
Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit despre starea monumentelor de categorie națională și locală, precum și despre necesitatea valorificării și protejării patrimoniului arhitectural din Republica Moldova.
Impresionant: Cele mai vechi monumente istorice din Moldova

În Registrul Monumentelor Republicii Moldova sunt înregistrate 5862 de obiective cu statut protejat de categorie națională și locală (situri arheologice, monumente istorice și de arhitectură, monumente de for public, cimitire ș.a.).

Țara noastră are un patrimoniu divers și foarte bogat, însă acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare, susține Ion Ștefăniță.

Clădirile de patrimoniu au ajuns într-o stare deplorabilă - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2021
Incursiune în istorie: Clădirile de patrimoniu, lăsate să se ruineze
"Din cele 977 obiective incluse în registrul monumentelor din Chișinău, am constatat peste 80 de demolări, dintre care 44 au avut loc între anii 2006-2010. Din păcate există problema mentalității și nu se conștientizează valoarea identitară, istorică și economică a patrimoniului. O bună parte a ajuns într-o stare deplorabilă, în loc să fie conservat și protejat", a declarat pentru Sputnik Ion Ștefăniță.

Directorul AIRM a precizat că printre cele mai vechi obiective cu statu protejat se numără Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căușeni și cetatea Soroca – fiin datate din secolul 15. În centrul istoric a Chișinăului, cea mai veche construcție este Biserica Măzărache (1852), Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și muzeul Pușkin.

În viitorul apropiat mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Ion Șrefăniță în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit lui, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale", a conchis Ștefăniță.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0