Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde se păstrează cea mai veche carte din Moldova și cum arată aceasta

Abonare
Cea mai veche carte tipărită din Moldova poate fi găsită la Muzeul Cărții al Bibliotecii Naționale. Vineri, 23 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, echipa Sputnik Moldova vă prezintă cea mai veche carte din țara noastră.

Este vorba despre „Categoriile lui Aristotel”, care a fost tipărită în 1551 la Veneția. Cartea este scrisă în limba greacă veche.

Potrivit șefei Secției carte veche și rară a Bibliotecii Naționale Veronica Cosovan, cartea a fost găsită în cadrul unei expediții efectuate prin anii 70 ai secolului trecut, pe teritoriul țării și a fost adusă la Biblioteca Națională a Moldovei pentru a fi conservată și păstrată. Specialistul susține că această carte a reușit să se păstreze într-o stare bună, datorită faptului că hârtia a fost creată din in și cânepă, iar aceasta este cea mai veche formulă de confecționare a hârtiei care se păstrează mult mai bine, decât hârtia făcută din lemn.

Victoria Fonari  - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2021
Ce citim azi? Cărți, recomandate de criticii literari

Veronica Cosovan spune că această carte periodic este supusă unor proceduri de conservare, pentru a o dezinfecta de diverși patogeni care acționează la nivelul structurii hârtiei și o degradează. Șefa Secției spune că acestă carte veche nu poate fi atinsă cu mâna, iar atunci când este nevoie, specialistul îmbracă mănuși de bumbac pentru a nu lăsa amprente sau microbi pe hârtie, ceea ce ar putea duce la îmbolnăvirea cărții.

Șefa Secției carte veche și rară Veronica Cosovan susține că la muzeu sunt și alte cărți vechi. Spre exemplu cea mai veche carte religioasă tipărită este Biblia lui Ivan Fiodorov, care datează din 1581. Iar cea mai veche copie efectuată prin facsimil este manuscrisul Evanghelia de la Arhangelsk tocmai din 1098.

Potrivit specialistului, cărțile vechi nu pot fi ținute la expoziție mai mult de trei luni de zile anual. O dată în an ele merg la depozit unde sunt păstrate corespunzător. Cărțile vechi trebuie să treacă prin anumite etape de îngrijire pentru a se păstra cât mai mult timp. Pe lângă faptul că ele sunt prelucrate, acestea trebuie să fie păstrate în condiții speciale. Temperatura optimă pentru păstrare este de 18-20 de grade, iar lumina zilei nu trebuie să pătrundă în încăperea unde ele se află. Totodată, lumina artificială nu trebuie să cadă pe cărți, astfel fiind protejate de factorii ce ar putea duce la distrugerea acestor cărți vechi.

Cei care vor să vadă cea mai veche carte sau cele mai vechi manuscrise, o pot face la Muzeu Cărții al Bibliotecii Naționale. Intrarea este liberă pentru orice doritor de a se teleporta în timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0