Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM a înregistrat o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Abonare
Fracțiunea PSRM a înregistrat astăzi la Parlament o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. În semn de protest, deputații PAS au părăsit sala de plen.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Proiectul de hotărâre pentru adoptarea declarației de recunoaștere a caracterului captiv al Curții Constituționale nu se regăsea în ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. Șeful Legislativului Zinaida Greceanîi a propus ca acesta să fie inclus pe agendă prin vot. S-au pronunțat pentru majoritatea deputaților prezenți în plen, iar aleșii PAS au decis să părăsească sala de ședințe. 

„Astăzi o să fie o zi a populismului și atacului asupra instituțiilor statului, în special asupra Curții Constituționale. Fracțiunea PAS nu va participa la acest circ ieftin. Vă lăsăm în intimitatea voastră - PSRM-Șor. Și cred că societatea o să vadă cât de disperată este această alianță în contextul alegerilor parlamentare anticipate inevitabile. Noi părăsim sala Parlamentului”, a declarat Igor Grosu.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Are oare Parlamentul o ”armă secretă” împotriva președintelui – expert

La rândul său, fracțiunea PPDA a solicitat să fie luată o pauză, dar nu a precizat dacă va reveni ulterior în sala de plen.

Deputații PSRM consideră că Înalta Curte a sfidat Constituția în data de 15 aprilie, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. 

„Parlamentul Republicii Moldova (...) constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională - Curtea Constituțională - este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus în data de 16 august 2019”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea. 

Curtea Constituțională a recunoscut pe 15 aprilie existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea parlamentului moldovenesc. Președintele CC, Domnica Manole, a precizat că la decizia instanței au fost anexate două opinii separate ale judecătorilor Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.

Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate. Totuși, acest decret nu poate fi emis câtă vreme în Moldova este instituită stare de urgență. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0