Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională are un nou judecător: Cine este

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Abonare
Deputații au votat pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Boris Lupașco, care a fost ales pentru un termen de șase ani.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Deputații din Parlament au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba de Boris Lupașco și după procedura de vot, el a depus jurământul.

lexandru Tănase - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
A rămas sau nu Manole fără mandat de judecător - fost președinte al CC

„Comisia juridică numiri și imunități a constatat că Boris Lupașco întrunește cerințele legale pentru funcția de judecător al Curții Constituționale prevăzute de Constituție și de legea cu privire la Curtea Constituțională. În rezultatul celor expuse, Comisia juridică numiri și imunități a decis cu votul unanim a membrilor prezenți, șase voturi pentru, și a hotărât să propună Parlamentului pentru examinarea și adoptarea proiectul de hotărâre privind numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un termen de șase ani”, a menționat președintele Comisiei juridice numiri și imunități Vasile Bolea. 

După ce a fost prezentată candidatura lui Boris Lupașco, deputatul Adrian Candu l-a întrebat pe acesta dacă nu i se pare numirea sa un abuz și dacă nu î-și asumă o chestiune problematică. În replică, Lupașco a răspuns: „Eu nu pot da apreciere acțiunilor și declarațiilor dumneavoastră ca parlamentari astăzi, dacă voi fi numit, dacă voi fi acceptat sigur că o să urmez buchia Constituției”, a declarat Boris Lupașco. 

Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0