Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Am iertat, dar nu am uitat": Ce înseamnă iertarea cu adevărat – explicația psihologilor

© Sputnik / Rodion ProcaZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Abonare
Ce este iertarea? Ce înseamnă ea cu adevărat și ce ne învață psihologia? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" cu psihologul Zinaida Gribincea.
Psiholog: Ce înseamnă a ierta cu adevărat

De multe ori oamenii spun că au iertat o persoană care i-a rănit, însă cu adevărat nu simt acest lucru. Nu fiecare persoană are capacitatea de a depăși ceea ce o frământă cu adevărat, iar până a simți pe deplin sentimentul iertării trebuie de parcurs o cale lungă.

Rodica Rudei - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Psiholog, către părinți: Nu lăsați totul pe umerii profesorilor

Psihologii afirmă că oamenii care simt blocaj sentimental riscă să se îmbolnăvească spiritual, fizic, psihologic și emoțional.

"Chiar și bolile grave pot fi consecința neiertării. Aceasta se depozitează în organismul omului și îl umple de amărăciune. Traumele, supărările, invidia se sedimentează în subconștientul nostru. Urmele acestor fapte rămân blocate în psihicul nostru, chiar dacă am declarat pur formal că am iertat acele persoane", a explicat psihologul.

Zinaida Gribincea susține că există câteva metode pentru a alunga din suflet urmele tristeții. Primul lucru este să fim conștienți că fiecare supărare este o povară pentru suflet și face mai mult rău decât bine.

"Un om rănit cândva rănește la rândul lui alte persoane, care nu merită să fie supărate. Aceștia reacționează în postura de victimă, drept consecință a unor relații anterioare. Astfel riscăm să rupem relația cu toată lumea, dacă nu ne vom controla emoțiile și vom reacționa agresiv", a subliniat psihologul.

Zinaida Gribincea a mai adăugat că mania și supărările adunate și purtate de-a lungul anilor vor avea doar consecințe negative, generând conflicte cu oamenii care de fapt nu poartă nicio vină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0