Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul a calificat drept isterică situația cu diplomații ruși din Cehia

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaДмитрий Песков, фото из архива
Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov, a declarat că Kremlinul are o atitudine extrem de negativă față de "toată această isterie" legată de expulzarea rușilor din Cehia.

MOSCOVA, 22 apr – Sputnik. "Dați să le oferim diplomaților posibilitatea de a formula o poziție", a adăugat el.

Criză în relațiile celor două țări

Săptămâna trecută, Cehia a acuzat Rusia de implicare în explozia de la depozitul de muniții din Vrbětice din 2014. Printre suspecți au fost numiți Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, pe care Londra îi caută datorită cazului de otrăvire a ex-ofițerului GRU, Serghei Skripal. Praga a expulzat 18 de angajați ai ambasadei. În țară s-au intensificat sentimentele antirusești.

Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Rusia
Putin: Ne dorim relații bune cu toți participanții la dialogul internațional
Drept răspuns, Moscova a declarat 20 de angajați ai misiunii diplomatice cehe personae non gratae (aproape două treimi din totalul personalului), ei s-au întors deja în patria lor. Praga a declarat că nu s-a așteptat la o astfel de reacție, funcționarea ambasadei fiind practic paralizată.

Kremlinul a numit acuzațiile de implicare în incidentul de la arsenal ca fiind scandaloase și nefondate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a descris situația drept "o paradă marasmică". Rusia a promis că Cehia va plăti un "preț colosal" pentru cele întâmplate. Astăzi, ambasadorul ceh a fost convocat în Piața Smolensk pentru o "conversație concretă".

Praga mizează pe sprijinul Occidentului în această chestiune. Miercuri, Ministerul de Externe al țării a solicitat o nouă întâlnire cu NATO și a invitat Alianța să emită o declarație comună antirusească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0