Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Codul Penal ar putea fi modificat: Ce au votat astăzi deputații

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018  - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Abonare
Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul Contravențional și Codul Penal. Iată ce se va schimba.

CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. Limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității a inculpatului care a recunoscut săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu ar putea fi reduse cu o treime. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de deputați în prima lectură. Proiectul prevede completarea Codului Penal cu includerea unui articol nou ce ține de reducerea limitelor de pedeapsă. Totodată, se solicită ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Maia Sandu și Gianni Buquicchio  - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Politică
Maia Sandu a discutat cu Gianni Buquicchio despre reformarea justiției

La fel, se propune și reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă. Iar dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenția pe viață, se aplică pedeapsa închisorii cu termenul de 30 de ani.

Proiectul prevede și modificarea Codului Contravențional. Astfel, ar putea fi redusă la maxim a prezența cetățenilor în instanțe, fiind protejați în condițiile actuale de pandemie. La fel, după votarea în lectură finală a modificărilor la Codul Contravențional, examinarea se va face fără partea implicată a cauzele ajunse în instanță. La fel, prin examinarea cauzelor în ordine de recurs sunt reduse la minimum cheltuielile suportate cu privire la citarea celor vizați la proces, petrecerea ședinței, etc.

Potrivit notei informative a proiectului, prin examinarea cauzelor în ordine de recurs în lipsa părților s-ar reduce substanțial și termenele de examinare a cauzelor, fiind respectat termenul rezonabil și excluderea completă a abuzurilor din partea participanților la proces. Proiectul a fost elaborat de deputatul PSRM Vasile Bolea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0