Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Revin înghețurile: Mai multe culturi agricole ar putea fi afectate

© Sputnik / OsmatescoРастения, покрытые инеем
Растения, покрытые инеем - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat anunță înghețuri de până la -3 grade Celsius pe durata a patru nopți.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Înghețuri de până la -3 grade Celsius sunt prognozate de meteorologii Serviciului Meteorologic de Stat pentru perioada 24-27 aprilie. Astfel, minimele în această perioadă vor oscila între 1 și -3 grade. Pe timp de zi însă sunt prognozate temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, înghețurile la suprafața solului determină nu numai frânarea dezvoltării plantelor şi încheierea prematură a ciclului de vegetaţie, ci chiar moartea parţială sau totală a acestora.

Засуха - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2020
Secetă hidrologică: Recomandările specialiștilor pentru o agricultură durabilă - detalii

În pomicultură daunele îngheţurilor de primăvară sunt deosebit de mari, din cauza că pomii sunt în plină floare, iar după îngheț uneori aproape întreaga recoltă este distrusă. Au de suferit îndeosebi caişii, piersicii, vişinii, cireşii, merii şi nucii. Sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ în aceste perioade. În majoritatea cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferenţierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheţ. Numai în cazurile rare, când îngheţurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie însemnată

Pentru mâine, 22 aprilie, meteorologii anunţă până la 20 grade Celsius ziua, fără precipitaţii. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. Factorii meteorologici nu vor contribui la acumularea intensivă a poluanților în aer. Pe 23 aprilie sunt anunțate ploi de scurtă durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0