Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secetă hidrologică: Recomandările specialiștilor pentru o agricultură durabilă - detalii

© Sputnik / Evghenii PanasencoЗасуха
Засуха - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii atenționează că pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii trebuie puse în practică abordări noi precum restabilirea fertilității solului și modelul conservativ de agricultură.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Ploile din luna mai nu au soluționat deficitul de apă din sol, iar pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii trebuie puse în practică abordări noi precum restabilirea fertilității solului și modelul conservativ de agricultură. Acesta este mesajul directorul Institutului de Cercetări pentru culturile de Câmp ”Selecţia”, Boris Boincean, transmis autorităților în cadrul unei ședințe organizate de premierul Ion Chicu în vederea examinării situației în agricultură, în contextul secetei hidrologice înregistrate în ultima perioadă.

Totodată, Boincean consideră că este necesară crearea sistemului semincer de rezervă, bazat pe material semincer autohton.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a informat că ploile din ultima perioadă au ameliorat situația pe terenurile însămânțate și necesitățile alimentare ale statului vor fi asigurate.

”Seceta hidrologică a afectat semănăturile pe tot teritoriul țării și a scos în evidență necesitatea investițiilor în sisteme de irigare. Conform aprecierilor MADRM, pentru  restabilirea sistemelor de irigare în toată țara sunt necesare cca 135 milioane de euro”, a precizat Perju.

Premierul a anunțat că Guvernului va susține crearea unui mecanism accesibil de asigurare în agricultură, și propunerile de a subvenționa, din fondurile AIPA, proiecte bazate pe tehnologii moderne în agricultură.

ședință de lucru comună a Președintelui țării, Igor Dodon, președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi și Prim-ministrului Ion Chicu. 2019-11-18 - Sputnik Moldova
Politică
Stabilitatea bugetară și situația din agricultură: Ce spune conducerea țării

”Am elaborat și am aprobat un set de măsuri menite să susțină afacerile, inclusiv în agricultură. Subvenționarea dobânzilor pentru credite și recuperarea TVA sunt unele din ele. Rog MADRM și Ministerul Finanțelor să organizeze sesiuni de instruiri în regiunile țării pentru a informa agricultorii cum pot beneficia de instrumentele existente și cele în proces de elaborare. Susțin ideea creării sistemului semincer de rezervă și cred că trebuie să dezvoltăm capacitățile de producere a semințelor autohtone”, a spus Ion Chicu.

Potrivit estimărilor producătorilor agricoli, în acest an recolta va fi mai mică cu 20-25% comparativ cu anul 2019. La ședință a fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0