Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avocatul Poporului: Drepturile omului, pe timp de pandemie

© Sputnik / Mihai CarausMaia Banarescu
Maia Banarescu - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Abonare
Anul 2020 a afectat puternic procesele democratice din Republica Moldova, potrivit Avocatului Poporului. La aceasta a contribuit pandemia, care a acutizat deficiențele din domeniul drepturilor omului din țara noastră.
Avocatul Poporului: Drepturile omului, pe timp de pandemie

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Avocatul Poporului Maia Bănărescu a menționat că pe timp de pandemie mai mulți cetățeni nu au avut acces la servicii medicale, la informații de interes public, la dreptul la muncă, la un trai decent, la libera circulație sau la libertatea exprimării.

Medicamente - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Societate
Lista medicamentelor compensate pentru bolnavii de COVID-19 va fi extinsă
Potrivit ei, statul a impus o mulțime de restricții, însă așa și nu a oferit alternative. Avocatul Poporului a venit și cu câteva exemple în acest sens.

"În urma restricției de a munci fizic la locul de muncă, au fost suspendate multe contracte de muncă, au avut loc concendieri, încălcarea legislației muncii, iar unii agenții economici chiar nu puteau plăti salarii. Statul trebuia să vină cu un pachet social pentru părinții cu copii până la vârsta de 12 ani, care au fost nevoiți să părăsească locul de muncă pentru a sta acasă. Totodată, și agenții economici au avut nevoie de un suport financiar pentru susținerea activității economice ș.a.", a spus avocatul poporului.

Maia Bănărescu s-a referit și la restricțiile impuse în transportul public, mai cu seamă impunerea unui număr limitat de pasageri.

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu
"În acest caz trebuia mărit numărul de transport sau angajatorii trebuia să pună la dispoziție transport pentru personal. Cum să circule oamenii care nu au transport personal?", a subliniat interlocutoarea.

Cât privește accesul la sănătate, Maia Bănărescu a menționat că în mare parte toate eforturile medicilor au fost concentrate pe tratamentul pacienților cu COVID, iar cei care suferă de boli cronice sau boli rare au avut cel mai mult de suferit.

Despre alte probleme cu care s-au confruntat cetățenii pe timp de pandemie și soluțiile pe care trebuia să le ofere statul, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0