Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi: Situația rămâne incertă după avizul Curții privind dizolvarea Parlamentului

© Sputnik / Mihai CarausFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Abonare
Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi susține că la această etapă sunt multe neclarități legate de avizul Curții Constituționale prin care s-a constatat că există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului.
Nagacevschi spune ce se va întâmpla cu decretul de dizolvarea a Parlamentului

Fadei Nagacevschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că avizul Curții Constituționale, care a constatat că sunt întrunite circumstanțe pentru dizolvarea, a stârnit multe semne de întrebare și nu se știe la această etapă dacă poate fi contestat decretul președintelui în acest sens.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Politică
Dodon: Cerem demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate

„O altă întrebare la care eu nu am răspuns - dacă se emite decretul de dizolvare, acest decret este posibil de a fi contestat la Curtea Constituțională sau nu? Și dacă se contestă - în cazul dat Curtea are competențe de a verifica dacă acest decret este conform Constituției Republicii Moldova și conform spiritului Constituției, care presupune că în cazul în care există voință pentru învestirea Guvernului această voință prevalează voinței unui actor politic neutru de a-și impune propriul guvern? Pentru că președintele Republicii Moldova este tratat atât de Constituție, cât și de Comisia de la Veneția ca fiind o putere neutră în cadrul unei republici parlamentare și atribuirea unor competențe excesive, inclusiv prin a-și impune poziția în raport cu voința Parlamentului, asta presupune de a-i atribui președintelui rolul de actor politic, ceea ce este în contradicție cu esența unor republici parlamentare”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Oficialul susține că așteaptă să vadă care va fi reacția Parlamentului, din punct de vedere politic și juridic.

„În cazul în care decretul prezidențial va fi contestat, Curtea va trebui să emită deja o hotărâre pentru că ea nu va mai putea pasa responsabilitatea, dar va examina constituționalitatea decretului, deci, multe lucruri încă rămân neclare”, a concluzionat Fadei Nagacevschi.

Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil până în data de 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0