Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

© Sputnik / Rodion ProcaOlga Cara
Olga Cara - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Abonare
Timpul frumos aduce în vizor o problemă de sezon - pericolul căpușelor. Subiectul a fost discutat cu medicul epidemiolog din cadrul Institutului Oncologic din Moldova, Olga Cara.
Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul Olga Cara a precizat că, începând cu luna martie și până în luna iunie, riscul de infectare în urma înțepăturii unei căpușe este mult mai ridicat întrucât anume în această perioadă căpușele sunt cele mai active.

Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă, deoarece prin intermediul ei pot fi transmise numeroase boli. De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, din acest motiv omul nici nu conștientizează faptul că pe corpul său este un oaspete nedorit.

"Aceasta nu este o simplă mușcătură, deoarece peste ceva timp pot apărea diverse consecințe. Căpușa este vectorul de transmitere a infecției Borelioza. Dacă căpușa se află timp de 24-48 ore pe corp, iar după observați o roșeață în apropiere de locul mușcăturii, poate fi un semn că căpușa a fost infectată", a precizat Olga Cara.

Căpușele sunt prezente peste tot în natură: în păduri, parcuri, zonele de agrement, câmpii și în apropierea bazinelor acvatice. Ca urmare, pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci lungi și pantaloni.

"În timpul plimbării sau după plimbare, trebuie să examinăm cu atenție tegumentele și să ne asigurăm că nu avem pe noi nici o căpușă. Dacă depistăm o căpușă, trebuie să întreprindem acțiuni urgente pentru a o înlătura", a spus specialistul.

Olga Cara recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la specialist deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințe pot fi grave. După muşcătura de căpuşă, oamenii pot prezenta simptome precum febra, amorţeala, eczeme, senzaţie de slăbiciune, durere şi inflamarea articulaţiilor, palpitații sau senzație de vomă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0