Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte locuri sunt în spitale și cum decurge procesul de vaccinare în Capitală

© Sputnik / Mihai Carauscentrul COVID-19 Chișinău MoldExpo
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Abonare
Specialiștii au explicat ce factori au condiționat reducerea numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în Capitală.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. În spitalele din Chișinău sunt în prezent în jur de 500 de paturi libere, despre aceasta a anunțat luni primarul general al Capitalei, Ion Ceban, la ședința serviciilor Primăriei.

”Este important că blocul de la Spitalul de Ftiziopneumologie cu 150 de paturi a fost închis. De patru săptămâni avem o diminuare a cazurilor de infectare cu COVID-19”, a menționat Ceban.

Elena Neaga - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2021
Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

El a precizat că se închide și Blocul vechi de maternitate de la Spitalul "Gheorghe Palade" cu 110 paturi.

”Dacă vom avea aceeași situație, săptămâna viitoare, câteva secții cu 150 de paturi se vor închide în mai multe spitale care erau destinate pentru tratamentul COVID-19. Vreau să anunț că numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 la copii este într-o diminuare majoră”, a adăugat Ceban.

Totodată primarul a anunțat că spitalul municipal pentru copii "Valentin Ignatenco" sistează de astăzi internarea copiilor cu COVID-19. Totodată, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii va interna toți copii suspecți și cei confirmați cu COVID-19, acesta având o capacitate de peste 100 de paturi.  În momentul de față sunt ocupate doar  în jur de 30.

Edilul-șef a precizat că toate aceste unităț care sunt eliberate vor fi reprofilate în secții de reabilitare post-COVID-19. Însă în caz de agravare a situației epidemice, paturile din aceste spitale vor putea fi reactivate în doar 24-48 de ore.

Situația COVID în Chișinău

Suntem în situație de pericol epidemic crescut, în pofida faptului că, de câteva săptămâni, se observă o scădere a incidenței infecției cu coronavirus. De această părere este șefei Direcţiei generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi.

Elevi - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Educație
Elevii din Capitală revin la școală - Iată de când

Ea și-a exprimat încrederea că motivul descreșterii înregistrate este imunizarea colectivă, deoarece mulți oameni s-au îmbolnăvit și s-au recuperat, de asemenea trebui luând în considerare și vaccinarea care a început pe 2 martie cu lucrătorii medicali și continuă acum în a doua etapă, care include persoanele de vârstă și cele cu comorbidități.

Procesul de vaccinare

Șefa Direcţiei generale asistenţă socială și sănătate a menționat că în prezent în Chișinău are loc a doua etapă a campaniei de vaccinare, însă concomitent cu prima.

"Prima etapă continuă. În spitalele municipale, 2.746 de angajați au fost vaccinați cu prima doză, iar până în acest moment, din 13 aprilie când a început vaccinarea cu a doua doză, au fost vaccinați 438 de angajați ai instituțiilor spitalicești", a spus Bucearschi .

Ea a precizat că în instituțiile de asistență medicală primară au fost vaccinați cu prima doză 18.028 de lucrători, iar 2087 - cu a doua.

"În cadrul Centrului de Vaccinare din Chișinău, peste patru mii de persoane au fost vaccinate, inclusiv personal didactic și angajați ai Departamentului de Transport Electric", a mai spus funcționarul, precizând că procesul de vaccinare continuă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0